Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

Inenting tegen kinderverlamming

De vaccinatie tegen poliomyelitis of verlamming zonder contra-indicatie moet gebeuren door minstens drie of eventueel vier vaccinaties tussen de leeftijd van vier en zeventien maanden. Deze verplichting wordt aan de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen opgelegd door de Koninklijke Besluiten van 26 en 27 oktober 1966 en 2 april 1968.

Bij de geboorte van je kind krijg je als ouder het formulier waarop een arts de data van vaccinatie dient in te vullen. Het bewijs van de volledige vaccinatie moet je binnen de 15 dagen na de aflevering bezorgen aan de dienst Burgerzaken van de hoofdverblijfplaats van het kind.

Griepvaccinatie

Griepvaccinatie nog steeds het overwegen waard?


Vorig jaar verliep het griepseizoen rustig. Toch kregen meer dan 200.000 Belgen griep. Vaccinatie blijft het beste middel om u tegen griep en de gevolgen ervan te beschermen. Dat is vooral belangrijk voor risicogroepen zoals mensen met een chronische ziekte en zwangere vrouwen.

“Deze winter wordt er een gelijkaardig griepseizoen verwacht als vorig jaar” zegt griepcommissaris Van Ranst. Griepvaccinatie blijft een aanrader voor iedereen die aan een chronische ziekte lijdt. Mensen met diabetes, hart- en vaatziekten of longziekten zijn extra gevoelig aan de complicaties van griep en laten zich best vaccineren.

Ook zwangere vrouwen die in oktober of november drie maanden zwanger zijn laten zich best vaccineren, want griep tijdens de zwangerschap kan ernstige complicaties veroorzaken bij moeder en kind. Zwangere vrouwen kunnen veilig gevaccineerd worden omdat het griepvaccin geen actief virus bevat en u dus niet kan besmetten.

Hoewel één van de aangekondigde griepvirussen minder de 65-plussers ziek maakt laten ze zich toch best vaccineren omdat er nog twee andere virussen kunnen circuleren. Zeker als je aan bovengenoemde chronische ziekten lijdt of in een rusthuis of ziekenhuis verblijft, is vaccinatie wenselijk.
Twijfel  je of vaccinatie voor jou nuttig is, vraag dan raad aan je huisarts of apotheker.

De maanden oktober en november zijn de voorkeursmaanden voor vaccinatie omdat het een tweetal weken duurt vooraleer het vaccin bescherming biedt en griep toch al vanaf kerstmis kan toeslaan.

Meer informatie over griep en griepvaccinatie vind je op www.griepvaccinatie.be

Contact
Dienst Burgerzaken

Louis Marcelisstraat 134
1970 Wezembeek-Oppem
tel.: 02  783 12 11
fax: 02  783 12 53
*


Openingsuren
Wezembeek-Oppem 2009 Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem - Tel: 02 783 12 11 - Fax: 02 731 06 72
design & development by e2e NV