Verzorg uzelf en zorg goed voor buren of familieleden die het in deze omstandigheden moeilijk hebben.
Hebt u een afkoelingsruimte nodig (omdat het bijvoorbeeld bij u thuis te warm is)? Dan kan u terecht op het gemeentelijk nummer 02/766.13.00.
- Drink veel (1 l à 1½ l per dag). Wacht niet tot u dorst heeft. Water is beter dan frisdrank.
- Gaat u ergens naartoe en moet u lang op de bus, trein of in de auto zitten? Neem een flesje water mee.
- Zet een pet of hoed op.
- Is het echt heel warm buiten? Vermijd de zon en blijf binnen tot het wat koeler is. Als dat niet mogelijk is, blijf dan zoveel mogelijk in de schaduw. Vermijd zware lichamelijke inspanningen of sporten, zeker in het heetst van de dag.
- Maak uw voorhoofd en nek regelmatig nat.
- Draag lichte kledij, met een lichte kleur.
- Bescherm uw huid tegen de zon: gebruik zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.
- Als u last hebt van krampen, hoge koorts, hoofdpijn of flauwte, bel dan naar uw huisarts.
- Bel onmiddellijk 112 als uw lichaamstemperatuur zeer hoog is (40° of hoger).
- Laat geen mensen of dieren achter in een geparkeerd voertuig.
Zorg voor anderen
Baby’s en kinderen zijn een kwetsbare groep. Hen goed insmeren is van belang: niet alleen op vakantie, maar zeker ook bij mooi weer thuis in de tuin, tijdens uitstapjes en op het sportterrein. Hun huid is nog jong en dus extra gevoelig voor schadelijke UV-stralen. Een verbranding is namelijk een regelrechte aanslag op de huidcellen en dit kan een blijvende beschadiging van de diepere huidlagen veroorzaken. Wist u dat kinderen pas dorst krijgen wanneer ze reeds uitgedroogd zijn? Wacht dus zeker niet tot het moment dat een kind zelf aangeeft dat het dorst heeft, maar laat het op regelmatige tijdstippen een kleine hoeveelheid drinken.
Wijs uw kinderen op de risico’s van een teveel aan zon, maar leer hen vooral om zich te beschermen.
Ook senioren en zieken zijn een kwetsbare groep. Ga op warme dagen eens extra langs bij hen om te kijken of ze zich goed voelen, voldoende vocht binnen krijgen en goed beschermd zijn.
Heeft de zon of warmte u toch te pakken? Reageer dan op tijd.
Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Voelt u u niet lekker op een hele warme dag? Drink dan meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als u toch twijfelt, contacteert u best even uw huisdokter. Reageert u of iemand anders opeens abnormaal op de warmte (denk daarbij bv. aan braken, overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur,...), bel dan meteen de spoeddiensten. Koel ondertussen de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.
Meer info en tips vindt u hier of op www.warmedagen.be.