Een exoot betekent dat het dier geen natuurlijke vijand heeft in onze regio. Onze biodiversiteit en ons voedselsysteem komen daardoor ernstig onder druk te staan.
In de komende maanden werkt de gemeentelijke administratie in samenwerking met lokale imkers aan een plan van aanpak rekening houdende met de levenscyclus van het insect. Zo wil het lokaal bestuur vanaf volgend jaar een uitgewerkt bestrijdingsplan klaar hebben.
Meld het als u een Aziatische hoornaar spot of een voorjaarsnest opmerkt
Meld het eenvoudig en registratieloos via vespawatch.be. Dat is het Vlaams meldpunt voor nesten van de Aziatische hoornaar.
Hoe beter de verspreiding in kaart wordt gebracht, hoe efficiƫnter toekomstige bestrijding kan gebeuren.
Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?
U herkent het dier aan de gele pootuiteinden en de zwarte kleur van het borststuk. Enkel de laatste twee achterlijfsegmenten zijn geel-oranje. De lengte van deze hoornaar varieert van 20 mm bij de vrouwelijke werkster tot 30 mm bij de koningin. Verwar het dier niet met de Europese hoornaar. Deze heeft rood-bruine poten en een felgeel achterlijf met zwarte dwarsstrepen, is beduidend groter en vormt geen bedreiging voor ons ecosysteem.
Hoe herkent u een voorjaarsnest van Aziatische hoornaars?
De koningin wordt nu wakker uit haar winterslaap en bouwt een eerste nest. Een voorjaarsnest zit vaak op een beschutte plek, zoals:
- in een schuur, tuinhuisje of carport vooral onder de kroonlijst ervan
- tegen uw huis, onder raamkozijnen of in spouwmuren
- in de haag
- in nestkastjes
- in de barbecue