Hoe gebruikt u een automatische externe defibrillator (AED-toestel)
Wist u dat elke dag bijna 30 mensen in België een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis? Slechts 5 tot 10% overleeft dit. Als een slachtoffer binnen de drie à vier minuten een stroomstoot krijgt toegediend met een AED, dan heeft hij of zij 60 tot 70% overlevingskans.
Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Het is dat groene bakje met een hart en de letters AED op. Binnenin zit een draagbaar toestel dat een elektrische schok toedient in het geval van hartritmestoornissen. De schok kan het ritme van het hart herstellen.
Iedereen mag een AED gebruiken. Het is veilig en geeft gesproken instructies mee. Terwijl u wacht op de hulpdiensten kan het op die manier een leven redden.
Reanimatie met een AED-toestel
De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen. Een om het toestel aan te zetten en mogelijk een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Het is uitgerust met zelfklevende elektroden die u moet aanbrengen op de ontblote borstkas. Het toestel zal dan het hartritme analyseren. Als zich een levensbedreigende toestand voordoet, dient het AED-toestel een stroomstoot toe. Soms moet u hiervoor wel nog op een knop drukken.
Vind een AED-toestel
Het hiernaast afgebeelde pictogram geeft aan dat het om AED-toestel gaat. Klik op de kaart om de exacte locatie van onze AED-toestellen te kennen.