31 maart 2022
Noodopvang en toewijzing aan lokale crisishuisvesting
Bij en na de registratie als tijdelijk ontheemde in Brussel kunnen de mensen die een opvangnood hebben gedurende enkele nachten terecht in de door Fedasil in Brussel georganiseerde noodopvang. Daarna is het de bedoeling dat de mensen die geen eigen oplossing hebben, terechtkunnen in crisishuisvesting voorzien op lokaal niveau.
Fedasil doet deze toewijzing met behulp van de lijst van de beschikbare crisishuisvestingsplaatsen op de Housing Tool, die ontwikkeld werd om het proces te vergemakkelijken.
Ons gemeentebestuur biedt 1 collectieve opvanglocatie aan voor max. 30 personen. Bovendien meldden 117 gastgezinnen uit Wezembeek-Oppem (goed voor 332 plaatsen!) zich via de campagne #PlekVrij.
Wij houden er aan al deze gezinnen hartelijk te danken voor hun vrijwillige inzet.
Onze diensten zullen te gepasten tijden contact opnemen met deze gezinnen. Voorrang wordt gegeven aan gastgezinnen die aangegeven hebben dat ze minstens 3 maanden opvang kunnen bieden.
Eerste vluchtelingen toegekomen
Achter de schermen werd door het gemeentepersoneel al veel werk verricht zowel op administratief als op logistiek vlak.
Zij bereidden zich de laatste weken o.a. voor op een mogelijke massale komst van Oekraïense migranten. Maar voorlopig bleef de toestroom via de federale procedure van Fedasil beperkt tot 8 personen. Deze mensen vonden ondertussen een gastgezin.
Desalniettemin komen Oekraïense families toe via privé-initiatieven. Tot op heden vonden namelijk 81 vluchtelingen onderdak bij 26 verschillende gastgezinnen. Ze werden in het vreemdelingenregister ingeschreven en een administratief dossier werd voor elk van hen door onze diensten samengesteld.
Vervolg
De gemeente probeert te ondersteunen en te coördineren waar noodzakelijk. Instructies van de federale of de Vlaamse overheid laten vaak nog op zich wachten, wat de organisatie bemoeilijkt.
Hoe lang de Oekraïense vluchtelingen hier zullen verblijven is niet duidelijk, maar onze administratieve diensten en het OCMW zullen de situatie van dichtbij blijven opvolgen zolang het nodig is. Zij zullen de (gast)gezinnen zo goed mogelijk verder begeleiden en de nodige initiatieven op poten zetten.
Zo komt er vanaf april een maandelijks ontmoetingsmoment voor Oekraïners en de gastgezinnen zodat ze hun ervaringen kunnen uitwisselen en nieuwe contacten kunnen leggen. De culturele, sportieve en jeugdverenigingen in de gemeente worden op dit moment geraadpleegd om te bekijken of ze een paar Oekraïners bij hun vrijetijdsactiviteiten kunnen betrekken.
De inzamelactie van goederen door de gemeente werd even stilgelegd. De ambassade van Oekraïne in Brussel blijft hulpgoederen inzamelen op de Heizel.
Vrijwilligers
Wij zijn op zoek naar tolken Oekraïens-Nederlands (of Frans). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het vrijwilligersplatform Give a Day.
Meer info
Lokale informatie voor de bevolking en vrijwilligers zal worden bijgewerkt op onze website.
Voor alle bijkomende info verwijzen we door naar:
- https://info-ukraine.be: referentiewebsite Oekraïnecrisis
- Oekraïne: verblijfsmogelijkheden en rechtspositie in België (Agentschap Integratie & Inburgering)
- Informatie voor gastgezinnen
- Meertalige informatie over verblijfsmogelijkheden, inburgering, taal, verbinding en participatie
Informatienummers
- 02 488 88 88: informatielijn van de federale overheid (elke weekdag open van 9u tot 17u, gesloten in het weekend)
- 02 225 44 11 (NL/EN) - 02 225 44 21 (OEK) : infolijn Vluchtelingenwerk Vlaanderen
- 0800 2 41 41 - 0032 476 34 07 58 (OEK) : antwoordt op vragen van Oekraïners en van Belgen die hen opvangen