Wat is het EPC ?
Het EPC is een verplicht document bij verhuur, verkoop of overdracht van een wooneenheid (= studio, appartement of woning).
Het informeert mogelijke kopers of huurders over de energiezuinigheid van de woning. Het certificaat geeft tevens tips en aanbevelingen om de woning energetisch te verbeteren.
Het EPC kent elke wooneenheid een label toe van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Elke wooneenheid (studio, appartement, woning,…) heeft een afzonderlijk EPC nodig.
Het EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A.
Het certificaat is in principe 10 jaar geldig.
Verplichting bij verhuur, overdracht en verhuur
Elke woning die verhuurd wordt moet bij de te huurstelling reeds een EPC bezitten. Het energielabel moet verplicht vermeld of geafficheerd worden bij de te huurstelling.
Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) controleert via steekproeven of er een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) aanwezig is en of het EPC correct is opgemaakt. Als er geen EPC aanwezig is, kan de eigenaar een boete tussen 500 en 5.000 euro krijgen.
Het EPC is ook verplicht bij schenking van de wooneenheid of bij andere notariële overdrachten in volle eigendom (bv. overdracht naar een vennootschap).
Het EPC is niet verplicht:
- bij uitkoop na een echtscheiding
- verhuur van een assistentiewoning of noodwoning met dagprijs en zonder huurovereenkomst
- verhuur van een vakantiewoning voor minder dan 2 maanden
Energieprestatiecertificaten raadplegen
U kan de certificaten van eender welk gebouw of woning in Vlaanderen opzoeken en raadplegen. Wilt u een gebouw of woning huren of kopen en nakijken of het gecommuniceerde EPC-label klopt? Dan kunt u dat via de webapplicatie van het VEKA “zoek-een epc” snel terugvinden. Het volstaat om het adres van het gebouw in te vullen om het EPC-label te kennen. Ook (toekomstige) appartementsbewoners kunnen nagaan of er al een EPC voor de gemeenschappelijke delen werd opgemaakt. Enkel de nog geldige EPC kunnen online geraadpleegd worden.
Renovatieverplichting
Vanaf 2023 worden nieuwe eigenaars van een woning met een slecht energielabel (E of F) verplicht om binnen de 5 jaar na aankoop (of overdracht) hun woning te renoveren zodat ten minste een label D behaald wordt. Dit moet aangetoond worden met een nieuw EPC.
Woningen aangekocht vanaf 2028 moeten binnen de 5 jaar een label C halen.
Welk EPC gebruiken ?
Er zijn 2 soorten energieprestatiecertificaties:
- EPC Bouw
- EPC residentieel
Bij nieuwbouwwoningen jonger dan 10 jaar wordt het EPC-Bouw, dat een onderdeel is van de EPB aangifte, verplicht gebruikt.
Na verbouwing van een wooneenheid waarbij voldaan moest worden aan de EPB-eisen wordt het EPC-Residentieel gebruikt.
Bij verhuur, verkoop of overdracht van een wooneenheid wordt eveneens het EPC-Residentieel gebruikt.