De gemeente Wezembeek-Oppem werkt samen met de buurgemeenten, de PZ WOKRA, de wildbeheerseenheden en de terreinbeheerders om de populatie in toom te houden.
Het everzwijn is de wilde voorouder van het huisvarken. Dit grote en wilde dier staat symbool voor een succesvol natuurbeleid, zeker in vochtige bosgebieden (Zoniënwoud). In voorstedelijke gebieden, waar natuur en stad samenkomen, verloopt het samenleven echter soms wat stroef. Jammer genoeg brengen de dieren er al eens schade toe aan landbouwgewassen en tuinen.
Wat kan u als particulier doen om te helpen?
Hebt u een everzwijn gespot in Wezembeek-Oppem? Meld het zodat we de situatie kunnen opvolgen:
Wat te doen bij een ontmoeting met een everzwijn?
Everzwijnen zijn in normale omstandigheden niet gevaarlijk. Meestal zullen ze snel vluchten. Everzwijnen kunnen echter wel agressief worden als ze zich bedreigd voelen of als hun jongen in gevaar zijn. Bewaar afstand, drijf ze zeker niet in het nauw en wacht tot ze weggaan.
Hou honden zeker aan de leiband in gebieden waar everzwijnen zitten. De kans is reëel dat ze wel achter een loslopende hond aangaan. Die rent dan meestal naar zijn baasje en die confrontatie wil u vermijden.
Preventie van schade: voorkomen is beter dan genezen
Vermijd open composthopen en sluikstorten in tuinen of in achterliggende bospercelen. Zet voederbakken voor huisdieren (en zwerfkatten) 's nachts binnen of maak ze leeg. Ga everzwijnen ook zeker niet voederen: daardoor verdwijnt hun natuurlijke gedrag en gaan ze mensen nog meer opzoeken.
Als u in een gebied woont waar everzwijnen voorkomen, kan u overwegen om uw tuin te beveiligen met een omheining of andere fysieke barrières. U kan ook overwegen om een pop te plaatsen die beweegt in de wind omdat dit de dieren kan afschrikken. Andere methodes op basis van geuren en lawaai zijn ook mogelijk.
Richtlijnen voor een omheining vindt u op natuurenbos.vlaanderen.be.
Nuttige informatie
Specifieke vragen over everzwijnen kan u stellen aan ANB/REBO (regionaal everzwijnbeheer ondersteuning): 02 553 12 69.
Wist u dit?
- Het everzwijn is een groot dier, van snuit tot staart meet het 1 tot 2 meter en kan het 65cm tot 1,20 meter hoog op z’n poten staan. Zijn gewicht varieert van 60 tot 100kg. Als er niet op wordt gejaagd, bereikt een everzwijn een leeftijd van ongeveer 9 jaar.
- Everzwijnen leven in een familiegroep onder leiding van een oudere matriarch. Zo’n groep noemen we een ‘rotte’ en die bestaat uit een aantal volwassen zeugen en de jongen van het jaar (frislingen) en de tweejarige dieren (overlopers). Een rotte kan uit enkele tientallen dieren bestaan.
- De beren (mannetjesdieren) leveren in de bronsttijd in de herfst felle gevechten onder elkaar. Maar voorbijgangers moeten vooral op hun hoede zijn voor de zeugen die hun biggen erg fel verdedigen. Die biggen worden vanaf maart geboren. De eerste week vanaf de geboorte blijven deze frislingen bij hun moeder afgezonderd van de rotte. Op dat moment verstoort u de jonge familie best niet.
- Het everzwijn eet, net zoals het huisvarken zowat alles wat eetbaar is, maar hij heeft een voorkeur voor plantaardig voedsel en dan vooral voor eikels: een volwassen beer kan dagelijks tot 2kg eikels of beukennootjes opeten! Maar hij eet ook larven, kleine knaagdieren, konijnen, aas, naaktslakken en helpt ons op die manier ook een evenwichtig ecosysteem te behouden.
- Een everzwijn is eigenlijk een erg schoon dier, daarom neemt hij regelmatig een modderbad. De opgedroogde modder schuurt hij aan een nabij staande boom af, zo verwijdert hij zijn parasieten. Wanneer dit modderbad in uw tuin wordt genomen, dan kan de schade aan gazon en beplanting aanzienlijk zijn.