Zin om een garageverkoop te houden? Kijk hieronder voor meer informatie
Een garageverkoop is een éénmalige rommelmarkt die op jouw privéterrein wordt georganiseerd. De garageverkoop of garage sale komt overgewaaid uit de Verenigde Staten.
Tijdens garageverkopen verkoop je spullen uit je huishouding die je niet meer nodig hebt, denk aan kledij, toestellen, kleine meubels, langspeelplaten, fietsen etc.
Op deze manier kan je jouw overbodige bezittingen verminderen en er een centje aan verdienen. Het gaat dus over de verkoop van tweedehandsspullen, het is geenszins de bedoeling om nieuwe producten te verkopen of drank, voeding etc.
Met privéterrein wordt bedoeld: de eigen oprit, voortuin of garage.
Heb ik hiervoor een toelating nodig?
Een garage verkoop op jouw eigen privéterrein mag je zonder vergunning organiseren.
Voorwaarden:
- Stand of materialen mogen niet op het openbaar domein geplaatst worden
- Je kijkt erop toe dat de ‘klanten’ correct parkeren en dat de doorstroom van doorgaand verkeer gevrijwaard blijft. Je spreekt hen hier desnoods over aan
- Als verkoper mag je enkel affiches aanbrengen op jouw eigendom, geenszins mogen er promotiematerialen aangebracht worden op openbaar domein. Je kan bijvoorbeeld promotie voeren via je sociale media
- De bepalingen van het Algemeen politiereglement politiezone WOKRA zijn van toepassing
Tip: je kan ook deelnemen aan de jaarlijkse Mega Garage Sale die de gemeente coördineert. Meer informatie hierover kan je terug vinden via de gemeentelijke kanalen (website, Facebook pagina, WO Mag. ,..)
Interesse om een markt te organiseren? Kijk dan hieronder voor meer informatie.
Rommelmarkt
Een rommelmarkt, ook wel brocantemarkt genoemd, is in de oorspronkelijke zin van het woord een éénmalige ééndaagse markt waar gebruikte voorwerpen door particulieren worden aangeboden.
Een rommelmarkt kan zowel op privédomein (bv. speelplaatsen van scholen, privé-parking, …) plaatsvinden als op openbaar domein.
Kerstmarkten
Een kerstmarkt is een markt die, éénmalig of gedurende meerdere dagen en meestal op openbaar domein, wordt gehouden.
Op een kerstmarkt staan diverse kraampjes met kerstartikelen zoals kerstballen, kaarsen, kunst maar ook eten, drinken en (live) muziek, passend bij dit kerstthema.
Andere markten
Behalve een rommelmarkt of kerstmarkt zijn er nog andere soorten éénmalige markten zoals een ambachtenmarkt, een bio markt, een foodmarkt, etc.
Procedure
Stap 1: check of er interesse is
Ga na wat voor soort markt je wil organiseren en hoe groot de interesse is bij mogelijke standhouders en mensen die mee hun schouders onder de organisatie willen zetten.
Stap 2: dien de aanvraag in
Voor de verschillende markten geldt dat er andere voorwaarden van toepassing zijn, afhankelijk van de grootte en de specificaties van het evenement, de locatie en het aantal deelnemers.
Wil je enkele foodtrucks inhuren of een barbecue of vuurkorven gebruiken? Een springkasteel voor de kinderen? Een live bandje?
Voor elke activiteit op openbaar domein is een toestemming van het college van burgemeester en schepenen vereist. Via het online evenementenloket kan je jouw aanvraag indienen zodat we meteen alle gegevens hebben om deze toelating in orde te brengen.
Dien je aanvraag minimum 70 dagen en maximum één jaar vooraf in.
Via dit platform zullen je allerhande vragen gesteld worden en kan je aangeven wat voor soort markt je graag wil organiseren en wat je hiervoor nodig hebt, bv.:
- een afsluiting van de straten
- een parkeerverbod
- een afwijking op de geluidsnormen
- een toelating voor het schenken van sterke dranken
- een toelating om via affiches en/of flyers promotie te mogen voeren op het openbaar domein (aan gemeentelijke wegen, aanplakborden,…)
- …
Verplicht toe te voegen bij je aanvraag
1. Grondplan of marktplan
Bij je aanvraag voeg je een grondplan of marktplan met volgende informatie:
- een overzicht van alle standhouders
- de indeling van de gebruikte locatie met de positie van de standen en overige materialen zoals een foodtruck, mobiele bar, live band, animatiematerialen, tenten, barbecue toestel, vuurkorven etc. (indien van toepassing) en de positie van de stroomaansluitingen.
- je geeft exact aan hoeveel vierkante meter grondoppervlakte van het openbaar domein je in beslag zal nemen bij het plaatsen van deze materialen of structuren. Afhankelijk van het type activiteit is de inname van het openbaar domein betalend. Enkel het deel waar structuren zullen geplaatst worden zal mogelijk aangerekend worden. Je dient je te houden aan dit grondplan.
2. Risico-analyse
Een risico-analyse zal moeten toegevoegd worden. Het is belangrijk dat je voorhand grondig nadenkt over de veiligheid voor de deelnemers, de bezoekers en de omgeving, brandveiligheid, bereikbaarheid voor hulpdiensten, EHBO,….
Een kopie van de verzekeringspolis afgesloten voor burgerlijke aansprakelijkheid moet tijdig aan ons bezorgd worden.
3. Veiligheidsplan
Bij grotere evenementen waar meer dan 300 personen gelijktijdig aanwezig zullen zijn zal je een gedetailleerd veiligheidsplan moeten opmaken, waartoe onder andere de risico-analyse behoort.
Het grondplan, de risico-analyse en het veiligheidsplan (bij grotere evenementen) voeg je toe aan je aanvraag. Meer informatie hierover vind je terug onder praktische informatie onderaan deze pagina.
4. Veiligheids- en keuringsattesten
Indien je foodtrucks, materialen zoals springkastelen, bars of apparatuur inhuren, dien je ons op voorhand hun attesten te bezorgen zodat we weten dat ze in orde zijn met hun installaties.
Van zodra jouw aanvraag correct is ingediend vragen wij advies aan de betrokken diensten en aan de politie. De politie gaat na wat de mogelijkheden zijn en maakt een politiebesluit of advies op. Het college van burgemeester en schepenen moet dit dan nog goedkeuren. Nadien verneem je of jouw evenement kan doorgaan en onder welke voorwaarden.
Wees dus zeker op tijd met je aanvraag! De aanvragen worden behandeld volgens datum van ontvangst.
Stap 3: stel een werkgroep samen
Een markt organiseren vergt heel wat werk. Zoek een enthousiaste groep mensen bij elkaar en ga op tijd aan de slag. Plan een eerste (online) vergadering waarbij iedereen zijn ideeën kan geven en zijn verantwoordelijkheid krijgt. Vele handen maken immers licht werk. Maak een werkgroep aan via Whatsapp, Teams, … Dit vergemakkelijkt de communicatie en organisatie.
Stap 4: de planning
Schets op voorhand het verloop van het evenement: wanneer starten de voorbereidingen ter plaatse en de markt zelf? Van hoelaat en tot hoelaat zal het evenement plaatsvinden?
Wie doet wat:
- het zoeken naar en het inschrijven van de standhouders
- de opmaak van de promotiematerialen zoals een affiche of flyer en de verdeling hiervan, promotie via sociale media
- het contacteren van firma’s voor foodtruck, animatie
- zorgen voor extra sfeerverlichting, muziekinstallatie en de nodige aansluitingen
- het instaan van de veiligheid tijdens het evenement
- het nemen van foto’s tijdens het evenement,
- de boekhouding
- de nodige vergunningen en verzekeringen
- een analyse van het evenement nadien
- …
Nuttige informatie bij de uitwerking van een evenement:
- Neem zeker op voorhand de praktische informatie en regelgeving onderaan de pagina door zodat je goed voorbereid en op een correcte manier aan de planning begint.
- Het Algemene Politiereglement is van toepassing, tenzij een afwijking op bepaalde regelgeving werd vergund. Dit is vooral van toepassing i.v.m. het correct parkeren, doorstroom van doorgaand verkeer, geluidsnormen etc. Meer info vinden jullie in de bijlage onderaan deze pagina.
- Indien je nadarhekkens hebt aangevraagd of een parkeerverbod zal de technische dienst van ons lokaal bestuur deze hekkens en borden tijdig leveren en aan de zijkant van de straat plaatsen. De organisator staat in voor het tijdig plaatsen en weg halen van deze materialen. Let er bij het plaatsen van de hekken wel op dat je zowel in de hoogte als in de breedte voldoende ruimte vrij moet houden om hulpdiensten door te laten. Nadien zal de gemeente deze terug komen ophalen.
- Zorg voor ruim voldoende (buiten) ruimte per standhouder.
- Zorg voor een EHBO kistje zodat jullie de basisbenodigdheden bij de hand hebben. Ga ook na wie van de organisatie eerste hulp kent en vraag of deze persoon bij nood hiervoor kan instaan.
- Staat er eten op het menu? Het laatste dat je zou willen, is dat mensen ziek worden op het evenement. Zorg samen dat alles spic en span is. Zorg voor voldoende koeling en schaduw voor de voedingswaren. Eigenaars van foodtrucks en mobiele bars moeten in orde zijn met de nodige vergunningen.
- Bij het afspelen van muziek of het inhuren van een live band dient de organisator zich in regel te stellen met SABAM/Unisono.
- De geluidsnormen moeten gerespecteerd te worden. Het maximumvolume dat jullie in openlucht mogen produceren is 85dB. Respecteer de nachtrust van anderen. Zorg dat de muziek niet te luid staat en zet deze op tijd uit. Voor een activiteit in openlucht dient de muziek te stoppen om 22 uur. Om hiervan te mogen afwijken is een vergunning nodig. Dit dien je ook toe te voegen aan je aanvraag.
- De wetgeving omtrent het schenken van alcoholische dranken dient gerespecteerd te worden.
- Tracht jullie evenement zo duurzaam mogelijk te maken, gebruik zoveel mogelijk herbruikbaar materiaal, zorg voor een correcte afvalverwerking en verwijdering, werk samen met lokale handelaars etc.
- De organisatie stelt zich in regel met de wetgeving rond het gebruik van herbruikbare materialen.
- Niet-verkocht materiaal moet steeds meteen na de markt verwijderd worden. De gebruikte locatie en omgeving worden gecontroleerd op afval en alle gebruikte materialen en afval wordt correct verwijderd.
- Promotie: indien de markt wordt georganiseerd door een erkende vereniging kan een aanvraag ingediend worden via communicatie@wezembeek-oppem.be voor het gebruik van de gemeentelijke kanalen.
Stap 5: de kosten
Voorzie in een startkapitaal. Maak een realistische raming van de kosten zodat jullie niet voor onaangename verassingen komen te staan. Misschien zijn buurtwinkels wel bereid om te sponsoren of promotie te voeren.
Vragen over ambulante handel?
Wil je met je foodtruck of kraam op een vast tijdstip aan de openbare weg of op openbaar domein in de gemeente Wezembeek-Oppem staan? Dan heb je een vergunning ‘standplaats ambulante handel’ van de gemeente nodig.
Voor het uitoefenen van ambulante handel is in België een leurkaart vereist. De kaart moet aangevraagd worden bij het dichtstbij gelegen ondernemingsloket. Deze kaart is strikt persoonlijk en kan niet worden verkocht.
Meer informatie vind je hier terug: https://www.wezembeek-oppem.be/standplaats-ambulante-handel