Sinds 1797 wordt bij elke aangifte van een geboorte, een huwelijk of een overlijden een akte aangemaakt door de gemeentelijke diensten. De akten worden jaarlijks gebundeld in registers en zijn toegankelijk door de alfabetische indices op naam.
Wenst u de registers van de burgerlijke stand te consulteren?
Openbare akten
Dit zijn de akten van overlijden van meer dan 50 jaar oud, de akten van huwelijk van meer dan 75 jaar oud en alle overige akten van meer dan 100 jaar oud.
Eenieder kan een afschrift of uittreksel krijgen van een openbare akte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de akte werd opgemaakt. Indien het afschrift of uittreksel aangevraagd wordt voor genealogische, historische of wetenschappelijke opzoekingen draagt het afschrift of uittreksel het opschrift “Afgeleverd voor genealogische, historische of wetenschappelijke doeleinden”.
Niet-openbare akten
Dit zijn de akten van overlijden van minder dan 50 jaar oud, de akten van huwelijk van minder dan 75 jaar oud en alle overige akten van minder dan 100 jaar oud.
Het Koninklijk besluit van 17 maart 2021 bepaald welke personen recht hebben op deze akten:
- de persoon op wie de akte betrekking heeft;
- de echtgeno(o)te of wettelijk samenwonende;
- zijn wettelijke vertegenwoordiger (bv. ouder, voogd, bewindvoerder);
- zijn bloedverwanten in de opgaande of neerdalende lijn (geen aanverwanten en zijtakken);
- zijn erfgenamen;
- bijzondere gemachtigden zoals een notaris of advocaat.
Wanneer de akte een wijziging van de registratie van het geslacht bevat wordt dit verder beperkt tot:
- de persoon op wie de akte betrekking heeft;
- zijn wettelijke vertegenwoordiger (bv. ouder, voogd, bewindvoerder);
- zijn erfgenamen;
- bijzondere gemachtigden zoals een notaris of advocaat.
Procedure
De raadpleging van niet-openbare akten van de burgerlijke stand gebeurt enkel door het afleveren van afschriften en uittreksels door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de akte werd opgemaakt.
Indien het bekomen van een afschrift of uittreksel voor genealogische, historische of wetenschappelijke opzoekingen dient, dient de aanvrager een aanvraag in te dienen bij de gemeente met:
- diens identificatiegegevens (voor natuurlijke personen naam, voornamen, Rijksregister- of KSZ-nummer; voor rechtspersonen en ondernemingen het ondernemingsnummer van de KBO; of voor buitenlandse natuurlijke personen of rechtspersonen elk document dat de identificatie verzekert)
- de vermelding van de akten waarop de aanvraag betrekking heeft
- een omstandige motivering en beschrijving van de genealogische doeleinden
- de verspreidingsmiddelen van de resultaten van de opzoeking
- de toestemming van alle personen op wie de akten betrekking hebben. Indien de persoon overleden is of niet wilsbekwaam kan de echtgenoot of wettelijk samenwonende partner, of bij gebreke hiervan, zijn wettelijke vertegenwoordiger, of bij gebreke hiervan, ten minste één van diens afstammelingen in de eerste graad deze toestemming geven. Indien de persoon die de toestemming moet geven minderjarig is, wordt deze gegeven door diens wettelijke vertegenwoordiger. Indien de aanvrager de contactgegevens niet kent van de personen die hun toestemming moeten geven, kan hij bij de aanvraag een communicatie aan deze personen toevoegen die de ambtenaar van de burgerlijke stand doorstuurt in zoverre deze een gekend adres in België hebben. De bestemmeling kan vervolgens al dan niet ingaan op het verzoek van de aanvrager.
- de bevestiging van het feit dat de aanvrager zijn identiteit en contactgegevens, in zijn hoedanigheid van verwerkingsverantwoordelijke in de zin van art. 4.7. van de GDPR (AVG) heeft meegedeeld aan de persoon die de toestemming moet geven.