Het kadastraal inkomen (KI) geeft een indicatie van de waarde van het onroerend goed. Het is geen reëel inkomen, maar een fictief huurinkomen dat aan elk onroerend goed (gebouwen, gronden,...) wordt toegekend, ook al wordt het niet verhuurd.
Het kadastraal inkomen dient als basis voor de berekening van belastingen zoals de onroerende voorheffing en de leegstandsheffing.
Het kadastraal inkomen komt overeen met het jaarlijks netto-huurinkomen dat u in 1975 voor het onroerend goed zou ontvangen als u het verhuurde. Om de huidige waarde van het onroerend goed te bepalen, wordt het kadastraal inkomen jaarlijks geïndexeerd.
Het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen kunt u terugvinden:
- in de aankoopakte van uw woning
- op de betekening van het kadastraal inkomen die u van het kadaster kreeg, bij nieuwbouw of na een renovatie
- op uw aanslagbiljet van:
- de onroerende voorheffing
- de personenbelasting.
U moet de antenne van de administratie Opmetingen en Waarderingen (vroeger “het kadaster”) bevoegd voor de gemeente waarin het onroerend goed ligt, binnen de 30 dagen na de voltooiing van de werken (vergroting, transformatie, samenvoeging met of splitsing van een ander onroerend goed) laten weten dat de werken voltooid zijn.
U gebruikt daarvoor het aangifteformulier: verbouwingswerken
Bij niet-aangifte riskeert u een administratieve en zelfs een strafrechtelijke boete.
Actualisatie kadastrale inkomens
De gemeente Wezembeek-Oppem heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met IGO om de bestaande woningen binnen onze gemeente te screnen ter actualisatie van de kadastrale inkomens. Het is dus mogelijk dat u gecontacteerd wordt door de gemeente om samen met de aanwijzend schatter van IGO de actuele staat van uw woning vast te stellen.
Er bestaan nogal wat misvattingen over het KI. Niet alle werken leiden tot een hoger KI. Zo hebben bijvoorbeeld een hele reeks energiebesparende ingrepen geen rechtstreekse invloed op het KI (vb. isolatiewerken). Deze verbeteringen zijn immers wettelijk verplicht bij de verbouwing van een woning en worden dus niet beschouwd als “luxe”…