Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

Lichthinder

Vanuit de ruimte gezien is ons land één oplichtende vlek. Kunstverlichting heeft positieve effecten: het zorgt voor verkeersveiligheid, we kunnen buiten sporten tot in de late uurtjes, bedrijven kunnen 24 uur per dag actief blijven. Helaas zorgt de verlichting van wegen, sportterreinen, grote werven, tuinen, huizen en monumenten ook voor hinder. We kunnen niet meer genieten van de prachtige sterrenhemel, het leefpatroon van dieren wordt verstoord, het licht van een straatlantaarn schijnt binnen in onze slaapkamer, …


Hoe vermijdt u lichthinder?


Verlicht alleen wat nodig is

Voorkom overbodige verlichting;

Zorg ervoor dat het licht zo veel mogelijk op het gewenste object of de gewenste zone schijnt en beperk het doelgebied zo veel mogelijk;

Houd het vermogen van de lamp zo laag mogelijk en verhoog de lichtsterkte niet onnodig; 

Gebruik energiezuinige lampen en aangepaste verlichtingstoestellen


Wanneer het nodig is


Het verlichtingsniveau moet niet altijd even hoog zijn:

Gebruik beheersystemen en bewegingsmelders;

Doof de verlichting wanneer ze niet noodzakelijk is of geen zin heeft;

Houd rekening met andere vormen van verlichting die aanwezig zijn.  

Met zo weinig mogelijk hinder:

Scherm de lampen goed af;

Vermijd direct zicht op de lamp;

Vermijd lichtbronnen die boven de horizontale as schijnen;

Laat het licht van boven naar beneden schijnen;

Verlicht gelijkmatig.

Verlichtingstoestellen


Bij alle vormen van verlichting zijn efficiënte lichtbronnen en het gebruik van goede verlichtingstoestellen en de correcte plaatsing ervan van groot belang. Een verlichtingstoestel of armatuur is het beschermende omhulsel van de lamp en bestaat in verschillende vormen zodat voor elke situatie een specifiek verlichtingstoestel kan gekozen worden. Functionele verlichtingstoestellen zijn niet per definitie onesthetisch: het gebruik van reflectoren en lichtkappen kan van het meest sierlijke verlichtingstoestel een efficiënt apparaat maken.

Kies een verlichtingstoestel dat het licht goed van boven en opzij afschermt en de lichtbundel goed richt zodat deze zoveel mogelijk beperkt wordt tot de te verlichten zone. Vanzelfsprekend moet hierbij rekening gehouden worden met de functionaliteit van de verlichting. Vermijd verlichtingstoestellen die boven de horizontale as stralen. Als er verlichtingstoestellen worden gebruikt waarvan de hoofdrichting van de uitgestraalde lichtstroom zich bevindt tussen 90° en 70°, moet er wel op gelet worden dat de lichtbronnen geen verblinding veroorzaken. Verblinding wordt onder andere veroorzaakt door lichtbronnen die voor de weggebruiker zichtbaar zijn.

Hieronder ziet u nog een illustratie in verband met decoratieve verlichting. Hierbij is het belangrijk om van boven naar onder te belichten. Als dit om technische redenen niet gaat, gebruik dan goed afgeschermde projectoren die enkel het doel verlichten.


Contact
Milieudienst

Louis Marcelisstraat 134
1970 Wezembeek-Oppem

Nieuw adres vanaf 13/08/2018:
Witte-Dovenetellaan 1
1970 Wezembeek-Oppem


Openingstijden

maandag, woensdag en donderdag van 8u30 tot 11u45

Medewerkers

Bart Fillé
Milieuambtenaar
02 783 12 66


GEMEENTEHUIS WEZEMBEEK-OPPEM
Ondernemingsnummer 0207 506 061
Privacyverklaring
Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem -T 02 783 12 11

design & development by e2e NV