Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

Een verstopping milieuvriendelijk opgelost

Chemische ontstoppingsmiddelen worden vaak gebruikt om verstoppingen en hinderlijke geuren weg te werken. Nochtans kunnen deze producten extreem bijtende en gevaarlijke stoffen bevatten. Ze zijn gevaarlijk als ze in contact komen met de huid of de ogen. Bepaalde middelen zijn giftig voor het waterleven en vormen een extra last voor de waterzuiveringsinstallaties.

Daarom is het belangrijk om verstoppingen te voorkomen. Plaats een zeefje in de afvoer van de gootsteen en de lavabo, gooi haar weg in de vuilnisbak na een douche of een kambeurt, zorg ervoor dat er geen restjes in de vaatwasmachine terechtkomen, gebruik de wc niet als vuilnisbak en wees zuinig met wc-papier.

Door regelmatig heet water in de gootsteen te gieten, worden aangekoekte vetresten opgelost en weggespoeld. Krijgt u toch te maken met een verstopping, probeer dan eerst mechanisch te ontstoppen.

Is de afvoer van de douche verstopt, controleer dan of een pluk haar of zeepresten in het doucheputje de doorstroming belemmeren. Kijk de sifon/zwanenhals van de was- of spoelbak na (losdraaien en schoonmaken). Vaak is een beetje vuil in de sifon de oorzaak van het probleem.

Wanneer deze werkwijze geen soelaas biedt, kunt u eventueel een spiraalveer of een ontstoppingsveer gebruiken. U brengt de veer met een draaiende beweging in de leiding. Zo boort zij zich een weg door de verstopping.

Indien de verstopping hierdoor niet opgelost raakt, kunt u het proberen met een zuignap.

  • Vul de wastafel of gootsteen voor de helft met water
  • Dek het overloopgat af met een doek
  • Zet de zuignap over het afvoergat en druk de stok omlaag
  • Haal de stok weer omhoog, zonder de zuignap van het afvoergat te verwijderen
  • Herhaal dit een aantal keren.
  • Vaak wordt de vuilprop op deze manier in beweging gezet.


Indien dit niet helpt, schakel dan over naar een milieuvriendelijk product op basis van enzymen of natriumhydroxide (bijtende soda). Gewone sodakorrels begieten met heet water zorgt er vaak voor dat een hardnekkig verstopte afvoer in een oogwenk weer werkt.

 

Contact
Milieudienst

Louis Marcelisstraat 134
1970 Wezembeek-Oppem

Nieuw adres vanaf 13/08/2018:
Witte-Dovenetellaan 1
1970 Wezembeek-Oppem


Openingstijden

maandag, woensdag en donderdag van 8u30 tot 11u45

Medewerkers

Bart Fillé
Milieuambtenaar
02 783 12 66


GEMEENTEHUIS WEZEMBEEK-OPPEM
Ondernemingsnummer 0207 506 061
Privacyverklaring
Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem -T 02 783 12 11

design & development by e2e NV