Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

FSC-hout

Verantwoord kappen, verantwoord kopen


Of hoe je met FSC producten het bos kan sparen

FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer) en is een internationale organisatie die duurzaam bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijd strenge regels voor bosbeheer op met daaraan gekoppeld een keurmerk of certificaat, het bekende boompje. Als boseigenaren zich aan de FSC afspraken houden kan hun bos worden gecertificeerd en kunnen ze zich onderscheiden van degenen die hun bos niet goed beheren. Bovendien kunnen ook houtverwerkers zich laten certificeren en kan het hout dus gevolgd worden doorheen de hele handelsketen. Zo bent u als consument zeker dat het papier of hout dat u koopt uit goed beheerde bossen komt.

Het gaat goed met FSC! Wereldwijd dragen al meer dan 100 miljoen hectare bossen - zowel tropische als niet tropische -  het FSC-keurmerk. In ons land is dat zo’n 9000 hectare met als bekendste bos het Zoniënwoud. Ook hebben al bijna 350 bedrijven uit de hout- en papiersector, zoals zagerijen, drukkerijen, houtimporteurs en zelfs doe-het-zelfzaken hun FSC-certificaat gehaald. Daardoor zijn er steeds meer producten met het FSC-label in de handel verkrijgbaar. Het aanbod gaat van houten balken tot tuinstoelen en van wc-papier tot enveloppen. Dit stimuleert vele grote bedrijven en overheden, waaronder uw gemeente, tot het ondertekenen van een convenant, waarmee ze beloven zo veel mogelijk FSC-papier en/of –hout te gebruiken in hun werking.

Maar ook u kan een steentje bijdragen aan duurzaam bosbeheer. Immers, hoe groter de vraag naar papier en hout met een certificaat, hoe meer de landen van herkomst gestimuleerd worden om hun bossen duurzaam te beheren, en dit op ecologisch, sociaal én economisch vlak.

Hoe herkent u FSC-producten? Afgewerkte producten, zoals tuinmeubelen of printpapier, dragen het FSC-logo. Halfafgewerkte producten (constructiehout) of producten op maat (een raam in uw huis) dragen niet altijd een FCS-logo. Daarom is het belangrijk om grondig de factuur te controleren. Bij FSC-gecertificeerde bedrijven vermeldt die dat het gaat om producten met FSC-label.Meer info


www.fsc.be

 

Contact
Milieudienst

Louis Marcelisstraat 134
1970 Wezembeek-Oppem

Nieuw adres vanaf 13/08/2018:
Witte-Dovenetellaan 1
1970 Wezembeek-Oppem


Openingstijden

maandag, woensdag en donderdag van 8u30 tot 11u45

Medewerkers

Bart Fillé
Milieuambtenaar
02 783 12 66


GEMEENTEHUIS WEZEMBEEK-OPPEM
Ondernemingsnummer 0207 506 061
Privacyverklaring
Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem -T 02 783 12 11

design & development by e2e NV