Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

Kasteel De Grunne

Naar aanleiding van de ontdekking van oude documenten, onthult de nieuwe eigenaar van het kasteel van Oppem, ridder Ernest de Laminne de Bex, ons de oorsprong van de gemeente Wezembeek- Oppem.

De eerste geschriften gaan terug tot de 13e eeuw. Willem van Dongelberg, zoon van een edelman, schenkt een domein van 60 ha aan de abdij van Villers. In 1474 laten ridder Walter van Heetvelde (afstammeling van de hertogen van Brabant) en zijn vrouw Anne van Coudenberg op aanraden van Willem Alemans, kloosterling van Villers, een kapel op het domein bouwen. In 1487 wordt er een klooster opgericht dat toebehoort aan de begarden, een franciscanenorde die zijn inkomsten haalt uit het weven.
Uit een document van de abdij van Villers uit 1527 blijkt dat er op het domein, buiten een klooster, ook een huis en een boerderij met bijgebouwen en stallen stonden. Als gevolg van de oorlog tussen de Fransen en de Bataven wordt in 1635 het grootste deel van de gebouwen verwoest. De monniken en de boeren moeten wachten tot in 1680 vooraleer de aartsbisschop van Mechelen het klooster laat herstellen.
In de loop der tijd breidt het klooster uit en vormt een vierhoekig complex bestaande uit verschillende bijgebouwen, stallen en woongedeelten.

De Franse revolutie breekt uit en in de nasleep daarvan worden de 134 huizen die in de gemeente staan, verkocht (archieven van 1809), waaronder het oude klooster dat bekend staat als het kasteel van de familie de Burbure de Wesembeek.

Achter het gesloten hek verliest het gebouw zijn functie als klooster. Na notaris Massaux, die zorgt voor de verkoop van het goed en zelf eigenaar wordt van het kasteel, koopt senator Lauwers het eigendom in 1845. Zijn dochter, die kloosterlinge is, vangt er weeskinderen op die aan de staat zijn toevertrouwd.
Bij de dood van senator Lauwers verkopen zijn erfgenamen het oude klooster van de begarden aan de Brusselse arts De Boeck, die een fortuin uitgeeft aan de verbouwing van de gevel.

In 1870 wordt het kasteel opgenomen in een officieel document van het kadastraal plan van de gemeente Wezembeek, provincie Brabant, kanton van Sint-Joost-ten-Node te Brussel.

In 1896 kopen graaf François de Grunne en zijn echtgenote gravin Marie-Anne de Montalembert het oude klooster. In een overdekte galerij in het verlengde van de hoofdgevel richtten ze een kapel in die wordt ingehuldigd op kerstdag 1901 en die tot op vandaag in gebruik is. 
Contact

 

GEMEENTEHUIS WEZEMBEEK-OPPEM
Ondernemingsnummer 0207 506 061
Privacyverklaring
Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem -T 02 783 12 11

design & development by e2e NV