Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

Het Sint-Pietersplein

In dit beschermd stukje dorpsgezicht vinden we op nr 5 een oud boerenhuis met een dwarsschuurtje onder zadeldak, nrs 18 en 19 zijn woningen die dateren uit de 17e en 18e eeuw. De gevelankers van het kosterhuis (nr 1) en de ommuurde voormalige pastorie (nr 7) duiden het jaartal 1741 aan. Het gereputeerde restaurant "Auberg Saint Pierre" is een aangename ontmoetingsplaats.

Het voornaamste gebouw is natuurlijk de Sint-Pieterskerk zelf, één van de merkwaardigste kerken van Brabant. Oorspronkelijk was dit waarschijnlijk een kapel, gebouwd in de nabijheid van het kasteel, die in de 13e eeuw omgebouwd werd tot een kerk. Het hoogkoor werd in de 15e eeuw opgetrokken in Brabantse hooggothische stijl. Tijdens de Geuzentijd werd de kerk verwoest en pas onder het beleid van Albrecht en Isabella hersteld. De Sint-Pieterskerk bevat een schat aan erfgoed : twee laatbarokke biechtstoelen afkomstig van de priorij van Groenendaal, een zijaltaar uit de door Keizer Jozef II afgeschafte kloosterkerk van het Rood Klooster in Oudergem, een communiebank in Lodewijk XV stijl (1766), een beschermd orgel (1793), een geschilderd paneel dat de marteldood van de H. Petrus voorstelt, beelden van St. Jan de Doper en, onder de toren, de grafstenen van jonker Lanceloot Boot, heer van Wezembeek, en van verschillende pastoors.

Tussen het St. Pietersplein en de ingang van het Warandepark ligt, langsheen het domein van de Burbure, een prachtig stukje verwilderd bos waarin zich een natuurlijke bron met groot debiet bevindt. Van oudsher ontspringt hier zeer zuiver water dat nu nog steeds zorgt voor de watertoevoer van de vijvers rondom het kasteel van het domein de Burbure.

Contact

 

GEMEENTEHUIS WEZEMBEEK-OPPEM
Ondernemingsnummer 0207 506 061
Privacyverklaring
Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem -T 02 783 12 11

design & development by e2e NV