Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

Strooizout

Strooizout - uw stoep sneeuwvrij houden: het kan ook anders


Wanneer er sneeuw of ijzel ligt, zijn de inwoners van de gemeente verplicht om de voetpaden voor hun huizen vrij te maken. Veel mensen ruimen ook hun opritten en tuinpaden. Hiervoor wordt meestal strooizout gebruikt.

Het zout (vrijwel altijd natriumchloride, soms calciumchloride) mengt zich met het aanwezige water (ijs of sneeuw) en vormt zo pekel. Doordat pekel een lager vriespunt heeft dan water, zal dit minder snel bevriezen.

Maar strooizout is niet ongevaarlijk want het is een irriterend product. Als een kind valt op plaatsen waar gestrooid is, kan lokaal een lichte irritatie ontstaan, vooral als er een schaafwonde is.

Let er ook op dat u niet in bermen of grachten strooit want dan verzilt de bodem. De meeste planten en landbouwgewassen gedijen niet of minder goed in zilte bodems. Zoutminnende planten krijgen op die bodems dan weer de bovenhand.

Zout is zelfs levensgevaarlijk voor vogels. Door de opname van zout uit de afvoergeulen van straten kunnen ze een zoutintoxicatie oplopen.

We kunnen dus maar beter het gebruik van strooizout beperken.
Een eerste mogelijkheid is de laag sneeuw te lijf te gaan met borstel en sneeuwschep. Vooral wanneer de sneeuw nog niet betreden is, is dit een erg gemakkelijke oplossing. U moet zich misschien in het zweet werken, maar het milieu vaart er wel bij. Laat de sneeuw op de stoeprand liggen. In de goot vormt de sneeuw immers een barrière voor het smeltwater dat naar de riolering loopt.

Is de stoep na de veegbeurt niet volledig ijsvrij? Strooi dan op de overgebleven ijsplekken een beetje strooizout.

Als alternatief kan u ook stroefmakende middelen zoals zand en steengruis gebruiken. Hierdoor wordt een dikke laag ijs beter begaanbaar. Dit mengt u dan eventueel met een minimum aan zout om een optimaal resultaat te bekomen.

Indien het echt nodig is om te strooien, kan u de hoeveelheid strooizout ook beperken door preventief te strooien, dus vóór het gesneeuwd of geijzeld heeft. Als er pas daarna zout gebruikt wordt, moet de sneeuwlaag eerst nog wegsmelten en is er meer strooimiddel nodig.

Enkele tips

  • Gebruik een borstel en een sneeuwschep
  • Strooi zand om een dikke laag ijs begaanbaar te maken
  • Strooi preventief
  • Denk aan het milieu: maak matig gebruik van strooizout
  • Strooi zout enkel op plaatsen waarover gelopen of gereden wordt (en dus niet in bermen of grachten)


Contact
Milieudienst

Louis Marcelisstraat 134
1970 Wezembeek-Oppem

Nieuw adres vanaf 13/08/2018:
Witte-Dovenetellaan 1
1970 Wezembeek-Oppem


Openingstijden

maandag, woensdag en donderdag van 8u30 tot 11u45

Medewerkers

Bart Fillé
Milieuambtenaar
02 783 12 66


GEMEENTEHUIS WEZEMBEEK-OPPEM
Ondernemingsnummer 0207 506 061
Privacyverklaring
Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem -T 02 783 12 11

design & development by e2e NV