Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

Asbest

Asbest: hoe pakt u het aan?


De kans dat u met asbest te maken krijgt is reëel. Asbestmaterialen mogen dan wel niet meer geproduceerd en verkocht worden, ze zijn nog wel aanwezig in heel wat gebouwen en voorwerpen. Als u asbestvezels inademt, kan dat leiden tot ernstige ziekten zoals asbestose en verschillende soorten kanker.

Wanneer de asbestvezels stevig verankerd zitten in het dragermateriaal (gebonden) zoals in golfplaten, leien en buizen, en zolang dat materiaal in goede staat is en niet wordt bewerkt (door breken, zagen ...) is er nauwelijks gevaar. U mag dan zelfs het materiaal gerust laten zitten.

Wanneer het materiaal wel in slechte staat verkeert of als het asbest niet of nauwelijks aan een dragermateriaal gebonden is (ongebonden, bijv. asbestkoord), kunnen er wel gemakkelijk asbestvezels vrijkomen.

Ook komen asbestvezels vrij wanneer asbesthoudend materiaal (in goede én in slechte staat) wordt bewerkt door zagen, slijpen, snijden, schuren, boren of afspuiten onder hoge druk.
Bij grotere werken, bij beschadigd materiaal of bij ongebonden toepassingen raadpleegt u een erkend verwijderaar. Bij kleinere afbraakwerken met hechtgebonden toepassingen kunt u het materiaal ook zelf verwijderen. Een 7-tal regels helpen u daarbij. De grondregel is het voorkomen van stof.

De gemeentelijke containerparken beschikken over een afzonderlijke container voor de inzameling van
asbestmateriaal. Houd het asbestafval altijd gescheiden van ander bouw- en sloopafval. Bij twijfel neemt u contact op met de gemeentelijke milieudienst.

Op onderstaande websites vindt u meer gedetailleerde publicaties over asbest. U vindt er ook de 7 gouden regels terug om asbest op een veilige manier te verwijderen.

 

Contact

 

Relevante informatie

GEMEENTEHUIS WEZEMBEEK-OPPEM
Ondernemingsnummer 0207 506 061
Privacyverklaring
Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem -T 02 783 12 11

design & development by e2e NV