Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

Thuiscomposteren

Composteren is het omvormen van resten van groenten en fruit, van snoeisel en bladeren tot een stabiel eindproduct. Het voordeel hiervan is dat het huishoudelijk afval vermindert en het levert bovendien een uitstekende bodemverbeteraar voor moes- en siertuin op.

U kiest voor een bepaald systeem van composteren: een compostbak, een compostvat, een composthoop, een wormenbak of grascompostering. De keuze is afhankelijk van uw voorkeur, het budget, de oppervlakte van de tuin, het soort materiaal dat u wenst te composteren en de hoeveelheid aan afval. U kunt ook verschillende systemen combineren.

Composteren is niet moeilijk, maar vereist wel enkele bijzondere maatregelen. Welke manier van composteren u ook kiest, u moet altijd zorgen voor een optimale beluchting en een goede afwatering van
het overtollige regenwater.

Het composteringsproces kan 2 maanden tot 2 jaar in beslag nemen. Het moet de juiste mengeling van droog en vochtig afval bevatten. Hoe kleiner het organisch materiaal, hoe efficiënter de compostering. Zorg voor vers materiaal en een voldoende afwisseling van materialen.

Informeer welk materiaal wel of niet composteerbaar is.

Compost is een droge substantie die naar bosgrond ruikt. Indien dat niet het geval is, is er iets misgelopen in het proces. Compost is geen meststof, maar een bodemverbeterend middel. Het geeft structuur aan de bodem en activeert het bodemleven. Compost kan in de groentetuin gebruikt worden, rond bomen om de wortels te beschermen en in bloembakken.

Compost maakt een zware bodem luchtiger, zodat water er gemakkelijker doorstroomt. In zanderige bodems houdt hij het water net beter vast. Elk grondtype heeft dus baat bij compost.

Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie of wanneer u op zoek bent naar een cursus over "thuiscomposteren".

Meer informatie

www.vlaco.be

Nuttige adressen
Recyclagepark

Kerkhofstraat 48
1970 Wezembeek-Oppem.

Openingsuren

Dinsdag, woensdag en vrijdag van 13 tot 19 uur
Zaterdag van 10 tot 17 uur

Toegang tot 15 minuten voor sluitingstijd

GEMEENTEHUIS WEZEMBEEK-OPPEM
Ondernemingsnummer 0207 506 061
Privacyverklaring
Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem -T 02 783 12 11

design & development by e2e NV