Gemeente Wezembeek-Oppem
  • Terug naar startpagina
  • Print
  • Sitemap
  • Trefwoordenlijst
Share/Save/Bookmark

Patrimonium

Het Warandepark is gedeeltelijk een recreatiegebied met een visvijver, een speeltuin en jeugdhuis ‘Merlijn’.
Wanneer de Franse revolutie uitbreekt worden in de nasleep daarvan de 134 huizen die in de gemeente staan, verkocht (archieven van 1809), waaronder het oude klooster dat bekend staat als het kasteel van de familie de Burbure de Wesembeek...
Dit is een van de meest waardevolle groene gebieden van de gemeente. Hier groeien nog volop haagbeuk, esdoorn en ruwe berk.
Deze weg bestaat al van in de tijd van de Romeinen. Hier en daar is de holle weg bezaaid met oude kinderkopkes.
Bij het inrijden van de Bosweg vind je de oude lokalen van de gemeenteschool ‘het Hoeveke’.
In dit beschermd stukje dorpsgezicht vinden we op nr 5 een oud boerenhuis met een dwarsschuurtje onder zadeldak, nrs 18 en 19 zijn woningen die dateren uit de 17e en 18e eeuw.
Het ruiterstandbeeld Straufhain werd in het jaar 1975-1976 gebeeldhouwd door de Gentse kunstenaar Koenraad Tinel. Het beeld (voetstuk niet meegerekend) is 3,5 meter hoog, gesmeed uit staalplaat en weegt bijna 1 ton. Het geeft een ronddolende ruiter weer die op zoek is naar avontuur.
‘De Kam’ werd in de 17e eeuw gebouwd. Oorspronkelijk was het een gesloten hoeve.
Van aan de achterzijde van de kerk van Wezembeek hebben we een zicht op het oude waterkasteel de Burbure dat in de 18e eeuw werd verbouwd.
Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van België werd, op 12 augustus 1905, het nieuwe gemeentehuis in de Marcelisstraat feestelijk ingewijd.
Op het grondgebied van Wezembeek-Oppem liggen maar liefst drie begraafplaatsen : die van de gemeenten Etterbeek, St. Lambrechts-Woluwe en Wezembeek-Oppem zelf.
Contact

 

GEMEENTEHUIS WEZEMBEEK-OPPEM
Ondernemingsnummer 0207 506 061
Privacyverklaring
Louis Marcelisstraat 134 - 1970 Wezembeek-Oppem -T 02 783 12 11

design & development by e2e NV