Sinds 24 augustus 2024 is het isoleren van het dak en de gevels van een woning aan de buitenzijde vrijgesteld van vergunning. Vroeger kon men enkel binnenin isoleren zonder vergunning.
Uitzonderingen
De vrijstelling geldt voor een isolatie tot maximum 26 centimeter.
Er zijn twee belangrijke uitzonderingen waarop de vrijstelling niet van toepassing is en waarvoor u dus nog steeds een omgevingsvergunning dient aan te vragen:
- Isolatie voorbij de rooilijn. De rooilijn is de grens tussen het privaat en publiek domein. Als de gevel dus tot tegen de rooilijn staat (vaak is dit het voetpad), dient u ofwel binnenin te isoleren, ofwel een omgevingsvergunning aan te vragen. Opgelet: zelfs met een vergunning mag de rooilijn met max. 14 centimeter overschreden worden (isolatie + afwerking). Afwijkingen hierop zijn niet mogelijk.
- Woningen die als onroerend erfgoed erkend zijn. Het betreft zowel beschermd als geïnventariseerd erfgoed. Voor deze gebouwen dient u dus eveneens binnenin te isoleren, of een omgevingsvergunning aan te vragen. Voor de gemeente Wezembeek-Oppem betreft het in hoofdzaak de woningen gelegen in de Vosbergwijk, de Ban Eik wijk, en de woningen aan het Sint-Pietersplein. Daarnaast zijn er nog verschillende individuele woningen, oude hoeves, kastelen etc. die in de erfgoedinventaris opgenomen werden. U kan de inventaris zelf online raadplegen.
Voor een vergunningsaanvraag heeft u volgende documenten nodig:
- Een inplantingsplan
- Minstens 3 foto’s van de omgeving, die genummerd zijn en waarvan de opnamepunten aangeduid zijn op het inplantingsplan
- Een beschrijvende nota van de werken en het materiaal- en kleurgebruik. Een offerte of factuur is geen beschrijvende nota. Deze documenten heeft u ook niet nodig voor een omgevingsvergunningsaanvraag. U kan wel foto’s toevoegen in de nota (bijvoorbeeld een link naar de te gebruiken gevelsteen, een referentiebeeld van een andere woning).
- Voor aanvragen met een architect: grondplan en gevelaanzichten van de bestaande en nieuwe toestand, van de betrokken verdiepingen en gevels.
De aanvraag voor een omgevingsvergunning moet online worden ingediend via deze link.
De snelste manier is door het gebruik van de ‘snelinvoer’. Nadat u bent ingelogd en u op ‘snelinvoer’ klikt, scrollt u naar onder en selecteert u ‘schilderen van gevels/aanbrengen van gevelbekleding’.
Opgelet: een aanvraag via snelinvoer moet in één beweging worden afgewerkt. U moet de nodige foto’s en plannen dus reeds klaar hebben om op te laden in het platform.
Regelgeving
Heeft u in het verleden een vergunning ontvangen voor het isoleren van gevels en daken? Dan blijven de voorwaarden uit deze vergunning gelden.
Meer info
Heeft u hier nog vragen over, of twijfelt u of uw woning onder de uitzonderingsbepalingen valt? Neem dan gerust contact op met de dienst Omgeving.