Onze gemeente onderneemt al enige tijd actie rond klimaat en energiebesparing: de GBS Het Hoeveke, de sporthal en de pastorij werden voorzien van energiezuinige stookinstallaties, er wordt geothermie gebruikt om de nieuwe gemeentelijke gebouwen in de Louis Marcelisstraat te verwarmen en te koelen, ... Tal van andere klimaatvriendelijke en energiebesparende ingrepen zijn voorzien in het kader van het gemeentelijk meerjarenplan 2020-2025 en van het klimaatplan.
De laatste weken zocht ons lokaal bestuur naar extra maatregelen om de energiefactuur verder te doen dalen op korte termijn. Het college van burgemeester en schepenen keurde onderstaande maatregelen goed.
Maatregelen
1. Temperatuur openbare gebouwen verlagen
Er werd beslist om de binnentemperatuur in alle gemeentelijke gebouwen te verlagen tot 18 graden. Dit is een gemakkelijke quick win want per graad lager kan men plus minus 7% energie besparen. Standaard worden thermostaten op 21C° ingesteld.
2. Straatverlichting: led, dimmen en doven
27% van het gemeentelijk net werd reeds omgeschakeld naar ledverlichting. Deze interactieve verlichting biedt de mogelijkheid om lampen vanop afstand individueel aan te sturen en te dimmen. Tegen 2030 is de volledige openbare ruimte van ledverlichting voorzien. Volgens Fluvius gaan ledlampen vijf keer langer mee en leveren ze een energiebesparing op van 45%.
Naast het dimmen van een deel van de openbare ledverlichting nam het college de principiële beslissing om 's nachts alle straatverlichting te doven. Voor de uitwerking en effectieve implementatie van dit besluit is onze gemeente nu in overleg met Fluvius en de buurgemeenten. Openbare verlichting zit namelijk in circuits die de gemeentegrenzen overschrijden wat een gezamenlijk brandregime vergt. Het uitdoven van de verlichting in elke wijk/zone hangt hiervan af.
De 3 elektronische borden zullen in de gemeente hetzelfde regime volgen als de straatverlichting.
3. Zonnepanelen
Het bestuur besliste om de installatie van zonnepanelen op de daken van de publieke gebouwen te versnellen. Tegen de zomer 2023 zullen alle geschikte daken van de gemeentelijke en OCMW-gebouwen uitgerust zijn met zonnepanelen.
4. Energieverantwoordelijke
Per gemeentelijk gebouw is een energieverantwoordelijke aangesteld voor een gedetailleerde opvolging van het energieverbruik van het gebouw. Deze persoon noteert op regelmatige basis de meterstanden.
5. Energiemonitoring
Aansluitend op punt 4, zal er in elk gebouw worden bijgestuurd waar de energieverslinders gedetecteerd worden. Bovendien voorziet Fluvius kortelings ieder gemeentelijk gebouw van slimme elektriciteits-, gas- en watermeters. Het bestuur zal zo heel bewust aan de slag kunnen gaan om sneller en actiever in te grijpen bij te hoog verbruik.
Ook het gemeentepersoneel is zich bewust van het belang van brandstofverbruik naar beneden te halen. Er fietst nogal wat gemeentepersoneel naar het werk! Bijna 20% van het personeel verplaatst zich naar/van het werk met de fiets. Daarnaast kiezen ook veel collega's voor het openbaar vervoer.