Een groot deel van het Vlaamse woningpark is sterk verouderd en dienen dringend gerenoveerd en energetisch verbeterd te worden. Sinds 1 september 2022 is er voor de eigenaars een financiële ondersteuning in de vorm van een lening: de “Mijn VerbouwLening”. Deze lening is bedoeld om de woningkwaliteit en de energiepretaties van woningen te verbeteren.
Bedrag en rentevoet
Afhankelijk van de werken kan u een bedrag tot 60.000 euro lenen. De rentevoet van de Mijn VerbouwLening is gekoppeld aan de wettelijke rentevoet en wordt jaarlijks herzien. Er wordt een korting van 3% toegekend op de wettelijke rentevoet.
Vanaf 24 februari 2025 bedraagt de rente voor de Mijn VerbouwLening 1,5%. In het voorjaar van 2026 zal de rentevoet terug aangepast worden in functie van de wettelijke rentevoet.
Voor welke gebouwen
De woning of het appartement moet voldoen aan de onderstaande voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Mijn Verbouwlening:
- Ze moet minstens 15 jaar oud zijn op aanvraagdatum
- Uitzondering: voor investeringen in een zonneboiler, hybride warmtepomp, warmtepompboiler of zonnepanelen volstaat dat de woning :
- Vóór 1 januari 2014 aangesloten is op het elektriciteitsdistributienet
- of dat de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend werd.
Voor welke werken
U kunt Mijn VerbouwLening aanvragen voor onderstaande categorieën van werken (dit zijn alle categorieën van werken binnen Mijn VerbouwPremie). Per categorie van werken is een maximaal ontleenbedrag voorzien.
Bij aanvraag van de Mijn VerbouwLening mogen er nog géén facturen zijn. De aanvraag gebeurt op basis van offertes die niet ouder zijn dan 6 maanden op het moment van de aanvraag. Facturen met een datum voor de aanvraag zullen niet kunnen opgenomen worden in de Mijn VerbouwLening.
- dakrenovatie (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
- buitenmuurrenovatie (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
- renovatie van vloeren en funderingen (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
- renovatie van ramen en deuren (glas en buitenschrijnwerk) (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
- binnenrenovatie (met een maximum factuurbedrag van 5.000 euro + btw)
- elektriciteit en sanitair (met een maximum factuurbedrag van 7.500 euro +btw)
- (hybride) warmtepomp (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
- warmtepompboiler (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
- zonneboiler (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw)
- gascondensatieketel (enkel van toepassing voor de laagste inkomenscategorie, beperkt tot bedrag op de factuur, incl. btw, aan te vragen tot 31-12-2026). Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketel is stopgezet, maar het blijft mogelijk om hiervoor een Mijn VerbouwLening af te sluiten (voor de laagste inkomenscategorie).
- Zonnepanelen (het volledige bedrag van de factuur, incl. btw komt in aanmerking). Mijn VerbouwLening kan ook worden verstrekt voor een grotere installatie van zonnepanelen (met een AC omvormervermogen groter dan 10 kVA) door een VME op het dak van een gebouw (tenzij er voor de plaatsing van die fotovoltaïsche installatie steun wordt toegekend in de vorm van een investeringssubsidie). Ook als de premie voor zonnepanelen stopt voor ingebruikname/keuring van zonnepanelen vanaf 1 januari 2024, zal het nog steeds mogelijk zijn om hiervoor een Mijn VerbouwLening af te sluiten.
Voor wie
Volgende doelgroepen komen in aanmerking voor de Mijn VerbouwLening, op voorwaarde dat de te renoveren woning minstens 15 jaar oud is:
- particuliere eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomensgroep van de Mijn VerbouwPremie. Hierbij wordt rekening gehouden met de volgende inkomensgrenzen (vanaf 1 januari 2025):
- Alleenstaande: maximaal inkomen van 53 880 euro
- Alleenstaande met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste: maximaal inkomen van 76 980 euro. Dit bedrag wordt met 4 320 euro verhoogd per persoon extra ten laste
- Er wordt rekening gehouden met het inkomen dat vermeld staat op het laatst beschikbare aanslagbiljet op het ogenblik dat u de Mijn VerbouwLening aanvraagt.
- Particuliere verhuurders via een
- Hier zijn geen inkomensgrenzen van toepassing.
- Men moet beschikken over een met de woonmaatschappij (sociaal verhuurkantoor) voor de verhuur van de woning (een echte huurovereenkomst moet er op het moment van de aanvraag nog niet zijn).
- particuliere verhuurders op de private huurmarkt
- Hier zijn geen inkomensgrenzen van toepassing.
- Er zijn wel enkele bijkomende voorwaarden om als private verhuurder Mijn VerbouwLening te krijgen zoals een maximale huurprijs, een maandelijkse korting op de huurrijs,… Wie zijn woning op de private huurmarkt verhuurt, moet bij het aangaan van Mijn VerbouwLening beschikken over een geschreven verklaring op eer waarin men verklaart zich als verhuurder te houden aan de opgelegde voorwaarden. U leest op de pagina Mijn VerbouwLening welke de voorwaarden precies zijn en hoe Wonen in Vlaanderen dit zal controleren.
- niet-commerciële instellingen of coöperatieve vennootschappen (bvb vzw's)
- Voor gebouwen waarop ze een zakelijk recht hebben, en voor eigen gebruik aanwenden.
- Voor woningen die worden verhuurd via een Woonmaaschappij (SVK).
- Voor woningen die worden verhuurd via particuliere verhuur.
- Vereniging van Mede-Eigenaars (VME)
- Een VME kan een beroep doen op Mijn VerbouwLening met een looptijd tot 25 jaar en met ontleenbedragen tot 60.000€ voor het gebouw, aangevuld met 25.000€ per appartement. Het is tevens verplicht dat de VME een kredietverzekering afsluit om een Mijn VerbouwLening te kunnen bekomen.
U komt niet in aanmerking voor de Mijn VerbouwLening als u reeds volgende leningen heeft afgesloten:
- Wie een renovatiekrediet (of rentesubsidie) of een Energielening+ heeft afgesloten, komt niet in aanmerking voor Mijn VerbouwLening. Een renovatiekrediet en Mijn Verbouwlening kunnen niet gecombineerd worden.
- Wie vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2024 een woning of een appartement aankoopt (akte verleden vanaf 1 januari 2023) (of hiervoor vanaf 1 januari 2023 het hoofdkrediet aanvraagt bij zijn bank) met een slechte energieprestatie en dus in aanmerking kan komen voor een rentesubsidie (EPC-label E of F), komt niet in aanmerking voor Mijn VerbouwLening gedurende een periode van 10 jaar. Wie een woning met slechte energieprestatie aankoopt in 2023 of 2024 en hiervoor geen hypothecair afsluit, kan later ook geen Mijn VerbouwLening afsluiten. Wie een woning met label A tot D aankoopt, kan hiervoor wel in aanmerking komen. Wie vanaf 2025 een woning of appartement aankoopt met slecht label (E of F), kan wel in aanmerking komen voor een Mijn VerbouwLening.
- Mijn Verbouwlening kan in combinatie met een lopende hypothecaire lening, voor zover er voldoende terugbetalingscapaciteit blijft. Dit zal blijken uit de kredietanalyse door het Energiehuis. Indien de centrale voor krediet aan particulieren aangeeft dat er geen lening mag verstrekt worden, dan mag het Energiehuis dat ook niet doen.
De lening wordt verleend door het Energiehuis van 3Wplus.