De gemeente Wezembeek-Oppem heeft op 6 december 2004 een mobiliteitsconvenant afgesloten met de Vlaamse Overheid en de Vlaamse Vervoersmaatschappij. In het kader van dit convenant heeft de gemeente beslist een mobiliteitsplan op te maken. Dit vormt de beleidsmatige basis voor het realiseren van een duurzame mobiliteit.
Het beleidsplan is opgebouwd rond hoofdzakelijk drie aspecten:
- De gewenste ruimtelijke structuur en de weerslag op de mobiliteit
Dit domein omvat de beschrijving van de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen die een sturend karakter hebben op de mobiliteit. - De gewenste ontwikkeling van het verkeersnet per modus
Dit domein maakt per verkeersnetwerk de vergelijking tussen de huidige en de gewenste toestand. Hieruit kan een pakket aan maatregelen afgeleid worden. - De gewenste ondersteunende maatregelen
Het derde domein betreft een programma aan maatregelen die een mentaliteitswijziging (voorlichting, educatie,…) bij alle deelnemers in het verkeer teweeg moet brengen. Deze maatregelen bevatten dus geen ruimtelijke ingrepen.
Het gemeentelijk mobiliteitsplan werd door de gemeenteraad definitief goedgekeurd op 17 december 2007.
Nieuw gemeentelijk mobiliteitsplan
In maart 2019 besliste het gemeentebestuur om een nieuw mobiliteitsplan op te maken samen met studiebureau Vectris. Het vorige plan dateert van 2007. In het nieuwe plan staan volgende aspecten voorop:
- verkeersleefbaarheid en -veiligheid (in schoolomgevingen, woonwijken, …),
- wandel- en fietsvoorzieningen,
- een duurzame en kwalitatieve openbare ruimte.
De opmaak van dit nieuwe mobiliteitsplan gebeurt in 3 fases.
De participatieve momenten gebeuren in het voorjaar 2020 (fase 1) en in het voorjaar 2021 (fase 2) via het participatieplatform www.idee-wo.be.
Vanaf het najaar 2021 wordt het voorkeursscenario in detail uitgewerkt en zal er vervolgens werk gemaakt worden van de concrete realisatie van het nieuwe gemeentelijke mobiliteitsplan!
Plan van aanpak (voorgesteld door Vectris op de commissie van 20 januari 2020)