Beleid tegen droogte en wateroverlast
In onze dichtbebouwde regio kan het hemelwater op steeds minder plaatsen de bodem indringen.
De gevolgen daarvan zijn een verlaagde grondwaterstand in droge periodes en een te snelle waterafvoer, en dus mogelijk overlast, in natte periodes. Zowel het Vlaamse Gewest als de Provincie Vlaams-Brabant voerden daarom nieuwe regels in voor de afvoer van regenwater.
Gewest
De Hemelwaterverordening 2023 van het Vlaamse Gewest is in werking getreden op 2 oktober 2023 en is van toepassing op vergunningsaanvragen en meldingen die worden ingediend sinds deze datum. Ook stedenbouwkundige handelingen die vrijgesteld zijn van vergunning (bijvoorbeeld het aanleggen van een terras) kunnen onderworpen zijn aan de nieuwe hemelwaterverordening.
Wat verandert er ten opzichte van de vorige hemelwaterverordening?
- de minimale volumes van hemelwaterputten worden opgetrokken;
- een hemelwaterput moet verplicht geplaatst worden bij verbouwing of uitbreiding aan bestaande gebouwen;
- het opgevangen hemelwater moet maximaal gebruikt worden voor toepassingen waar geen drinkwaterkwaliteit voor nodig is, waaronder toiletspoeling, kuiswater, wasmachine en buitengebruik;
- het buffervolume en de infiltratieoppervlakte van de verplichte infiltratievoorziening wordt vergroot;
- het buffervolume voor grote verharde oppervlakten wordt vergroot, wanneer om technische redenen geen infiltratievoorziening kan aangelegd worden;
- de mogelijkheid om verplichtingen met betrekking tot hemelwater collectief op te nemen wordt ingevoerd.
De volledige regelgeving vindt u hier terug.
Provincie
De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft een nieuwe stedenbouwkundige verordening over de afvoer van hemelwater goedgekeurd.
Concreet stelt de verordening dat hemelwater dat op verhardingen of andere constructies valt, op het eigen terrein gescheiden moet blijven van afvalwater. Het mag niet worden aangesloten op een waterafvoer of riolering en het moet op eigen terrein verwerkt worden. Dat wil zeggen dat het de norm wordt om hemelwater op het eigen terrein te laten infiltreren of op te vangen in een regenwaterput.
Met deze verruiming van de hemelwaterverordening schakelt de provincie Vlaams-Brabant een versnelling hoger om nieuwe verhardingen, waarvoor een vergunning nodig is, en constructies volledig af te koppelen van de riolen.
De nieuwe verordening treedt in voege op 1 januari 2024 voor privéterrein en vanaf 7 januari 2025 voor openbaar terrein.
Meer info over de stedenbouwkundige verordeningen van de provincie vindt u hier.