Toeristische logies kunnen niet in alle bestemmingszones ingericht worden. Kleinschalige logies horen in principe thuis in woonzones (rode zones gewestplan). Ook in woonzones kunnen er maatregelen opgelegd zijn die het uitbaten van logies (zoals B&B, hotels, e.d.) beperken of verbieden.
Voor een functiewijziging is er meestal een omgevingsvergunning nodig, ook al worden er geen werken uitgevoerd.
Vrijstelling functiewijziging
De Vlaamse Codex ruimtelijke Ordening (VCRO) voorziet wel enkele vrijstellingen van een functiewijziging:
1 - Een logies complementair aan het wonen (in een woongebouw):
- het woongebouw ligt in woongebied of daarmee vergelijkbaar gebied,
- de woonfunctie blijft de hoofdfunctie van het gebouw,
- de oppervlakte voor de functie verblijfsrecreatie is kleiner dan de woonfunctie en bedraagt maximum 100 vierkante meter,
- de logiesfunctie is niet strijdig met de voorschriften van ruimtelijke plannen, stedenbouwkundige verordeningen4 en verkavelingsvergunningen voor het betrokken perceel.
2 - Een tijdelijke gebruikswijziging van een correct vergund gebouw:
- als tijdelijke overnachtingsplaats gedurende vier periodes van maximum 30 opeenvolgende dagen doorheen een jaar. (bv. woningen die op bepaalde momenten verhuurd worden als vakantiewoning).
- als tijdelijke overnachtingsplaats voor jeugd in gebouwen waar op regelmatige basis aan jeugdwerk wordt gedaan. (bv. jeugdgroepen die hun lokaal tijdens de weekends en/of de vakanties verhuren als jeugdverblijf.
3 - Het tijdelijk plaatsen van constructies op een terrein:
- gedurende vier periodes van maximum 30 opeenvolgende dagen doorheen een jaar (bv. een jeugdkampeerzone in landbouwgebied) mits niet gelegen in kwetsbaar gebied en de algemene bestemming van het gebied niet in het gedrang komt, er niet ontbost wordt, ….