Dit zijn frauduleuze berichten, ook wel gekend als spoofing.
Herken spoofing op tijd
U hebt een bericht gekregen van een e-mailadres dat u herkent: van uw bank, een overheidsdienst of uzelf? Toch lijkt het bericht niet betrouwbaar. Of u wordt opgebeld door een nummer dat door uw telefoon wordt herkend. De persoon die u opbelt beweert een medewerker te zijn van uw bank, maar blijkt een oplichter te zijn. Wat is er aan de hand?
Deze vorm van oplichting heet spoofing. Bij spoofing nemen oplichters een andere identiteit aan om uw vertrouwen te winnen. De oplichter doet zich voor als een bekende organisatie, maar laat u er niet door misleiden. Weet u niet zeker of het bericht of de oproep echt is? Neem dan contact op met de organisatie of bank.
Spoofing bestaat in verschillende varianten: emailspoofing, websitespoofing, telefoonspoofing. Verneem hier meer over.
Hoe kan u spoofing voorkomen?
U kan niet voorkomen dat u gespoofde berichten of telefoonoproepen kijgt. U moet dus altijd aandachtig zijn.
- Leer verdachte berichten tijdig herkennen.
- Wees op uw hoede voor telefoonoproepen die u niet verwacht.
- Neem bij de minste twijfel contact op met de organisatie die u contacteert: bel hen op via het nummer dat u kent of kijk op hun website (niet door op de link in het bericht te klikken, maar door zelf via een zoekmachine te gaan).
Hebt u een gespoofd bericht/oproep ontvangen?
- Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt. Als u wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
- Verdachte e-mails kan u doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Verdachte sms'jes kan u ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.
- Geef NOOIT persoonlijke codes door.
- Als u een wachtwoord hebt doorgegeven dat u ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
- Verbreek de communicatie zo snel mogelijk. Mail of bel nooit terug.
Bent u opgelicht?
- Vanaf het moment dat u geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doet u bij de lokale politie van uw woonplaats.
- Contacteer uw bank en/of Card Stop op 078 170 170 als u bankgegevens hebt doorgeven, er geld van uw bankrekening verdwijnt of als u geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.