Die bestemmingsneutraliteit betekent dat de ruimtelijke bestemming van een gebied op zich geen weigeringsgrond vormt voor de inplanting van installaties voor hernieuwbare energie.
Om de mogelijke effecten van die nieuwe regelgeving op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een procedure voor een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vind je onder meer een beschrijving van het plan (namelijk de nieuwe regelgeving) en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden.
Je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure met betrekking tot deze kennisgevingsnota.
Hoe verloopt de inspraakprocedure?
Tot en met 11 april 2025 kan je de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. Je kunt de milieueffecten aangeven die volgens jou onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kan je voorstellen formuleren voor alternatieven.
De nota kan je downloaden op de website omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage, of inkijken (na afspraak) op het gemeentehuis of bij het Departement Omgeving, Team Omgevingseffecten in Brussel.
Hoe kan je jouw opmerkingen bezorgen?
Tot en met 11 april 2025 kan je jouw opmerkingen bezorgen:
- via het digitaal inspraakformulier
- via mail naar mer@vlaanderen.be
- door ze ter plekke af te geven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel
- door ze met de post te versturen naar:
Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten/Milieueffectrapportage
Plan-MER bestemmingsneutraliteit hernieuwbare energie (PL0321)
Koning Albert II-laan 15 bus 551
1210 Brussel
Voor meer informatie over milieueffectrapportage surf je naar omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of bel je naar het gratis nummer 1700.