In België komen voornamelijk twee verschillende soorten ratten voor: de zwarte rat (tot 24 cm groot) en de bruine rat (tot 40 cm groot). Beide soorten vindt men ook binnen in de woning. Ook de muskusrat wordt hier soms aangetroffen. Deze behoort echter niet tot de rattenfamilie maar wel tot de woelmuizen en komt niet binnenhuis voor.
ONGEDIERTE VOORKOMEN
Wat kan u doen om de aanwezigheid van ratten (en ander ongedierte) te voorkomen? Houd de omgeving en de woning zuiver en zorg dat er geen etensresten of voedselvoorraden onbeschermd aanwezig zijn.
BESTRIJDING
In en rond onze woningen is de bruine rat is de meest voorkomende rat. Elke burger is overeenkomstig het KB van 19 november 1987, verplicht om op eigen terrein de bruine rat te bestrijden. Volgens het binnenmilieubesluit mogen er geen ratten in de woning voorkomen.
Ratten zijn dragers van een aantal ziektekiemen zoals Leptospirose, vossenlintworm en het hantavirus. Omdat deze ziekten op mens en huisdieren overgedragen kunnen worden moet de aanwezigheid van ratten in en rond de woning vermeden worden. Ratten kunnen aan de woning ook heel wat materiële schade veroorzaken en kunnen zelfs verantwoordelijk zijn voor brand door stukgeknaagde leidingen. Ook de muskusrat wordt door de overheid bestreden omdat ze schade aanricht aan dijken en landbouwgewassen.
Indien u op uw eigen terrein of in uw woning de aanwezigheid van ratten vaststelt dan kan u deze dieren zelf trachten te verdelgen door gebruik van de juiste gifdozen of door het uitzetten van klemmen en vallen. Indien de rattenplaag in de woning te groot is dan kan u best een gespecialiseerde firma contacteren.
Indien u ratten opmerkt op het openbaar domein dient u de verdelgingsdienst van Riopact te contacteren. U kan melding maken van de rattenplaag via het contactformulier op de website van riopact www.riopact.be. U kan ook een e-mail sturen naar interventie@riopact.be of info@riopact.be
RATTEN IN EEN HUURWONING
Indien u een ratten- of ongedierteplaag in uw huurwoning heeft dan moeten er onmiddellijk maatregelen getroffen worden en meldt u dit aan de eigenaar. Indien het probleem niet onmiddellijk opgelost wordt dient u dit te melden aan de Cel Wonen van de gemeente, desgevallend wordt de procedure voor ongeschikte en/of onbewoonbare woningen opgestart aangezien de aanwezigheid van ongedierte ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. U kan dit online melden.