Sinds 1 januari 2023 werd het “renteloos renovatiekrediet” hervormd naar een rentesubsidie (korting ten opzichte van de marktrentevoet). Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is. Soms is zelfs een negatieve rente mogelijk. U kunt dit voordelig krediet enkel afsluiten samen en gelijktijdig met het hypothecair hoofdkrediet voor de verwerving van het pand.
Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie (label E of F) koopt én dat pand binnen de 5 jaar energetisch renoveert, kan bij de kredietgever naast de hypothecaire lening voor de verwerving van het pand ook een renovatiekrediet aangaan. De Vlaamse overheid geeft hiervoor een rentesubsidie.
Voorwaarden
- Het gaat over de aankoop (eigendomsoverdracht) van een woning of appartement (sinds 2021) in volle eigendom.
- De woning of het appartement is hoofdzakelijk bestemd voor particuliere (privé)doeleinden. Een rentesubsidie kan dus niet worden gekoppeld aan een hoofdkrediet voor de aankoop van een gebouw met EPC niet-residentieel.
- De woning of het appartement heeft een slecht energielabel
- Een woning heeft bij eigendomsoverdracht in 2021, 2022 of 2023 een EPC-Label E of F
- Een appartement heeft bij eigendomsoverdracht
- in 2021 en 2022 een EPC-Label D, E of F
- in 2023 een EPC-label E of F
- Het renovatiekrediet kan alleen worden aangevraagd als er ook een hypothecaire lening (hoofdkrediet) wordt afgesloten voor de verwerving van de woning of appartement.
- Het renovatiekrediet dient hoofdzakelijk voor de energetische renovatie, of sloop- en heropbouw van het pand.
- De maximale looptijd van het renovatiekrediet bedraagt 20 jaar en mag niet langer zijn dan de looptijd van het hoofdkrediet voor de aankoop van het pand.
- Welk bedrag u voordelig kunt lenen, hangt af van hoe energiezuinig de woning zal worden.
- Na renovatie moet de woning een EPC-label D of beter behalen.
- De datum van aanvraag van het krediet (niet de datum van de notariële akte), bepaalt of u onder de voorwaarden van 2023 valt.