Onze gemeente startte in 2020 met de opmaak van een nieuw gemeentelijk mobiliteitsplan, in samenwerking met studiebureau Vectris. De opmaak van het mobiliteitsplan gebeurt volgens de driedeling: oriëntatienota – planopbouw (synthesenota) – beleidsplan, met ruimte voor inspraak van de burger.
Onderaan ontdekt u de resultaten van de papieren bevraging die naar jullie mening polste over de 31 voornaamste voorstellen van studiebureau Vectris. Uit de ongeveer 850 ontvangen antwoorden bleek opnieuw dat mobiliteit velen van ons interesseert!
De resultaten worden in procenten uitgedrukt.
In de eerste kolom wordt het nummer van de vraag vermeld. De kleur van de nummers heeft de volgende betekenis volgens de analyse van Vectris:
- Lichtgroen: een meerderheid van de respondenten stemden “voor”.
- Donkergroen: meer dan 75% van de respondenten stemden “voor” of hadden geen mening.
- Lichtroos: een meerderheid van de respondenten stemden “tegen”.
- Donkerroos: meer dan 75% van de respondenten stemden “tegen” of hadden geen mening.
De opbouw van het voorkeursscenario
Met de trends uit de bevraging, de analyses en de deskundige inbreng van de andere relevante partners (Vectris, de politie, de scholen, de projectstuurgroep, de Advies- en Participatieraad voor Ecologische Transitie, …) wordt nu een voorkeursscenario opgesteld. Het scenario zal ook worden voorgesteld aan de gemeenteraadsleden tijdens een bijzondere commissie.
Het voorkeurscenario tracht de verschillende adviezen in een evenwichtig beleidsvisie te combineren, in overeenstemming met het beleid van de Vlaamse regering.
Volgens planning zal het voorkeurscenario in de maand september door het college van burgemeester en schepenen worden vastgelegd en nadien worden voorgelegd aan de projectstuurgroep.
Het gekozen scenario zal vervolgens vertaald worden naar concrete acties (fase 3).
Na definitieve goedkeuring van het globale plan door de gemeenteraad zullen de concrete acties stelselmatig worden geïmplementeerd vanaf 2023. Dit zal gepaard gaan met testperiodes, monitoring en evaluatie per project.