Rookmelders redden levens
De verwoestende kracht van een brand wordt bijna door iedereen onderschat. Een kleine brand kan in enkele minuten tijd uitgroeien tot een onbeheersbare brand die zich razendsnel uitbreidt. Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens en onnoemelijk leed dat in veel gevallen makkelijk voorkomen had kunnen worden.
De belangrijkste doodsoorzaak bij een brand is niet het vuur maar de rookontwikkeling. Rook verspreidt zich razendsnel doorheen de woning en zorgt dat de zichtbaarheid quasi nihil is. Rook bevat schadelijke stoffen en bevat altijd koolstofmonoxide (C0) en koolstofdioxide (CO2). Rook is verstikkend!
Door het plaatsen van rookmelders in uw woning worden u en uw medebewoners tijdig gewekt bij een beginnende brand en rookontwikkeling. Het plaatsen van de nodige rookmelders is een eenvoudige en goedkope maatregel die levens kan redden.
Wettelijke verplichting
Sedert 1 januari 2020 moet elke woning (eengezinswoning, appartement of studio) uitgerust zijn met rookmelders. Dit geldt dus ook voor de woning die bewoond wordt door de eigenaar.
Een woning die niet voldoet aan de rookmeldersverplichting voldoet niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten die de Vlaamse overheid oplegt in de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en kan dus geen conformiteitsattest bekomen.
Sinds 1 januari 2021 kunnen zulke woningen ongeschikt- en/of onbewoonbaar verklaard worden.
Het verhuren van een woning zonder te voldoen aan de verplichting van het plaatsen van de nodige rookmelders is strafbaar!
Rookmelders voor doven en slechthorenden
Er zijn rookmelders op de markt die speciaal ontworpen zijn voor doven en slechthorenden. Deze werken met felle flitslichten al dan niet in combinatie met een trilplaat die inschakelt in geval van nood. Op de website van het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH) vindt u een overzicht van geschikte rookmelders voor doven en slechthorenden. Deze producten zijn weliswaar een stuk duurder dan de gewone rookmelders. Daarom voorziet het VAPH ook een tegemoetkoming voor de aanschaf van rookmelders.
Waar te plaatsen?
Om te voldoen aan de rookmeldersverplichting moet elke woning op iedere rechtstreeks toegankelijke verdieping minstens 1 rookmelder plaatsen. Dus ook in kelders en zolders als deze met een vaste trap bereikbaar zijn vanuit de woning.
De plaats van de rookmelder moet zodanig gekozen worden dat het alarmsignaal duidelijk hoorbaar is in de aanpalende lokalen. Het is sterk aanbevolen extra rookmelders te plaatsen in de slaapkamers.
Belangrijk voor meergezinswoningen:
Sinds 18 februari 2023 moeten er ook rookmelders geplaatst worden in elke gemeenschappelijke ruimte waarin zich een technische installatie bevindt meer bepaald waar zich een zekeringkast, een verwarmingsinstallatie of een liftmachine bevindt.
Rookmelders aanschaffen
De rookmeldersactie van de gemeente is afgelopen. U kan geen rookmelders meer aanschaffen via de gemeente.
U kan de rookmelders aankopen in de betere vakhandel of bij de Stichting Brandwonden.
Het is aanbevolen rookmelders met een vaste ingebouwde batterij aan te kopen. Controleer bij aankoop steeds of de rookmelder CE gemarkeerd is.
Regelgeving
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021