Hoe kun jij je beschermen tegen dit beschermde diertje?
De Martes foina is terug van weggeweest. In de jaren ’90 vond je hem alleen nog in Zuid-Limburg, nu heeft hij heel Vlaanderen veroverd. Dit witbruine roofdiertje is ongeveer zo groot als een kat op korte pootjes en eet zowat alles wat op zijn weg komt. Liefst vlees, zoals ratten, muizen, jonge konijnen en pluimvee, al is hij ook niet vies van een (kippen-)eitje of bessen.
Gestommel op zolder
De steenmarter is een schuw dier, maar mijdt huizen niet. Integendeel, hij zoekt beschutting in gebouwen. Als er eentje jouw zolder als onderkomen heeft uitgekozen, zorgt hij niet alleen voor gestommel maar vaak ook voor schade aan dakisolatie en leidingen. Zijn uitwerpselen en soms meegebrachte prooien zorgen bovendien voor stankoverlast.
Wat gevaarlijker is: een steenmarter zoekt ook wel eens beschutting onder een motorkap, waar hij kan knagen aan isolatie, leidingen en kabels.
Wat kun je doen?
Belangrijk om te weten: het is zonder toelating van het Agentschap voor Natuur en Bos niet toegestaan om een steenmarter te doden, vangen of elders vrij te laten. Bovendien heeft verplaatsen weinig zin, want steenmarters zijn territoriale dieren. Als er een territorium vrijkomt, staat er snel een andere marter klaar om de plaats in te nemen.
Gaten dichten
De beste remedie is zorgen dat een steenmarter niet binnen geraakt. Een marter kan zich door openingen van 4 op 5 centimeter en zelfs onder losliggende dakpannen wurmen.
Dus: dicht alle gaten en openingen met stevig materiaal en zorg dat de marter niet via hagen, bomen of regenpijpen op je dak geraakt. Verzeker jezelf wel eerst dat de marter uithuizig is. Enerzijds voor het diertje zelf als voor jezelf, aangezien ingesloten dieren nog meer schade aanrichten in hun poging te ontsnappen. De beste tijd om de gaten te dichten is in de winterperiode (begin november – half februari).
Vaak is het dichtmaken van alle gaten niet mogelijk. Als de zolder niet ontoegankelijk te maken is, dan zit er niets anders op dan de zolder onaantrekkelijk te maken. Dit gebeurt best met ultrasone geluidstoestellen die in de ruimte geplaatst worden waar de marter komt. Op een zolder is dit makkelijk, maar in een vals plafond moet er soms een gaatje geboord worden om het toestel door te steken, een spot-gaatje gebruikt worden,… Belangrijk is dat er geen obstakel (gyproc plafond, rommel op zolder,…) is tussen het dier en het toestel.
Om je wagen te beschermen bestaan er middeltjes met geur, geluid en zelfs lichte elektroshocks om marters af te schrikken.
Kippen op stok
Kippen hoeven zich overdag geen zorgen te maken; een steenmarter is vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Zorg dus dat je pluimvee ’s nachts veilig in een afgesloten nachthok zit. Of dat hun buitenren goed afgesloten is met een stevige draad met mazen die niet groter zijn dan 1,5 op 1,5 cm. Eenden en ganzen die een vijver hebben die groot genoeg is, voelen zich terecht veilig op het water. Daar waagt een steenmarter zich niet.
Toch een kip gesneuveld? Bij verlies van pluimvee is de steenmarter niet altijd de schuldige. Ook vossen, ratten, honden, katten en zelfs wasberen lusten ook wel een kippetje.
Professionele hulp
Een aantal gespecialiseerde bedrijven heeft een afwijking op de regelgeving verkregen om in acute gevallen van overlast nestjongen van steenmarters in gebouwen te mogen vangen. Dit is echter alleen toegestaan in uitzonderlijke situaties, wanneer het niet lukt om de steenmarters op andere manieren te verjagen.
- Brabantse Ongedierte Verdelging > www.bovonline.be
- Brecht Van Hecke, De Verdelger > www.deverdelger.be
- D-service > https://d-service.be/plaagdierpreventie
- Erwin Debay > www.steenmarters.be
Schadevergoeding
Als je na de interventie van een erkend bedrijf en het nemen van de juiste preventieve maatregelen nog steeds schade ondervindt door steenmarters, kun je een schadevergoeding aanvragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor meer informatie kan je terecht op de website van ANB.
Meer info
Raadpleeg het artikel Steenmarter op bezoek? op de website van Natuurpunt.