Door de sterke stijging van de energieprijzen heeft de regering een reeks maatregelen genomen om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen.
Daarbij besliste de regering in het kernkabinet van 18 juni 2022 om gezinnen die verwarmen met huisbrandolie of propaan in bulk een eenmalige forfaitaire toelage van 225 euro netto toe te kennen. De wet die die beslissing bekrachtigt, trad in werking op 29 juni 2022.
Wie kan de toelage aanvragen?
Elk gezin aan wie een leverancier tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 huisbrandolie (stookolie) of propaan in bulk heeft geleverd voor de verwarming van het hoofdverblijf, kan de toelage van 225 euro netto aanvragen.
Die toelage kan slechts eenmaal per gezin worden aangevraagd en wordt zowel toegekend aan gezinnen die in een eengezinswoning wonen als aan gezinnen die in een flatgebouw zijn gehuisvest.
Hoe vraagt u de vergoeding aan?
De toelage van 225 euro wordt enkel toegekend als u een formulier invult. Dat kan zowel online als op papier.
Er bestaan twee soorten formulieren. Welke u moet kiezen hangt af van uw woning:
- type A formulier: voor een individuele woning (die geen deel uitmaakt van een appartementsgebouw);
- type B formulier: voor huisvesting in een mede-eigendom of een opbrengsteigendom.
Online aanvragen worden sneller verwerkt. In dat geval moet u zich digitaal identificeren (bv. met uw elektronische identiteitskaart of Itsme).
Het papieren formulier kan u downloaden van de website van de FOD Economie of aanvragen bij uw leverancier van stookolie of propaan.
U kan tot 10 januari 2023 een aanvraag indienen.
Voor meer informatie
Overloop zeker eerst de FAQ op de website van de FOD Economie waarin u heel wat antwoorden kan terugvinden.
Is er toch iets niet duidelijk, dan kan u het Contact Center van de FOD Economie contacteren op 0800 120 33 (gratis nummer) of via stookoliecheque@economie.fgov.be
Hebt u recht op andere premies?
De stookoliecheque van 225 euro is niet de enige maatregel die de regering nam om de koopkracht van de huishoudens te ondersteunen.
Door de diversiteit aan maatregelen is het niet altijd gemakkelijk om te weten voor welke u in aanmerking komt. Daarom ontwikkelde de FOD Economie een online vragenlijst waarmee u aan de hand van enkele vragen snel kan nagaan op welke maatregel u aanspraak kan maken.