Zin gekregen om een speelstraat aan te vragen zodat de kinderen er op een veilige manier samen kunnen spelen?
Hieronder vind je alle nodige informatie terug. Spreek er eerst over met je buren en vraag zo snel mogelijk een toelating aan via ons online evenementenloket.
Wat is een speelstraat?
Een speelstraat is een openbare weg die tijdelijk én tussen 10 uur en 20 uur volledig voorbehouden is aan spelende kinderen. Doorgaand verkeer is dan verboden. Alleen bewoners die in de straat wonen of er een garage hebben, mogen stapvoets in de speelstraat rijden. Fietsers moeten zo nodig afstappen.
Gedurende de paasvakantie en tussen 1 juli en 31 augustus kunnen kinderen zodoende op een veilige manier buiten spelen. Een speelstraat is niet alleen voor de kinderen leuk, maar ook interessant voor de buurtwerking. Een speelstraat organiseren is gratis.
Niet elke straat komt echter in aanmerking voor het oprichten van een speelstraat. Elke aanvraag wordt steeds ter goedkeuring voorgelegd aan de politie en het College van burgemeester en schepenen
Wat zijn de voorwaarden voor het inrichten van een speelstraat?
Er wordt enkel een toelating gegeven voor straten die voldoen aan volgende voorwaarden.
De straat:
- heeft een maximale snelheidsbeperking van 50 km/uur
- ligt in een wijk met overheersend een woonkarakter
- heeft geen belangrijk doorgaand verkeer of heeft geen belangrijke verkeersfunctie
- heeft geen bediening van openbaar vervoer
- heeft geen aanwezigheid van handelszaken of de aanwezige handelszaak geeft expliciete toestemming
- kan enkel worden ingericht als minimaal 2 peters/meters zich engageren voor de organisatie ervan. Zij onderteken een engagementsverklaring waarin ze zich engageren de signalisatie te plaatsen en weg te halen alsook een oogje in het zeil te houden
- kan enkel worden ingericht tijdens de paasvakantie en tussen 1 juli en 31 augustus met een minimum van 5 aansluitende dagen. Er mogen voor dezelfde straat maximum 14 dagen aangevraagd worden per kalenderjaar
- mag geen conflict creëren met reeds goedgekeurde evenementen, ander speelstraten of inname van het openbaar domein
Procedure
Start tijdig met het voorbereiden van je aanvraag : het volledige dossier met in bijlage de bewonersenquête en afsprakennota moet immers minimum 45 dagen voor aanvang van de speelstraat ingediend worden via het online platform.
Stap 1: ga na of jouw straat in aanmerking komt
Bepaal wanneer en welk deel van je straat afgesloten kan worden rekening, houdend met de wettelijke voorwaarden (artikels 6 tot en met 10 van het reglement voor speelstraten).
(Vraag eventueel advies aan jouw wijkagent.)
Stap 2: peil naar de interesse bij de andere inwoners via de bewonersbevraging
Ga langs bij de inwoners van het deel van de straat dat zal ingericht worden als speelstraat. Een speelstraat kan enkel ingericht worden als 75% van de bewoners van het deel van de straat dat afgesloten wordt akkoord gaat.
Dit percentage wordt vastgelegd aan de hand van een bewonersenquête.
Per huisnummer wordt hierbij één stem toegekend aan de bewoners.
Indien er een handelszaak aanwezig is in het deel van de straat dat effectief afgesloten wordt of een werf voor een nieuwbouw/verbouwing lopende is, moet de expliciete toestemming van respectievelijk de zaakvoerder of de bouwheer verkregen worden (artikel 12).
Stap 3: zoek meters en peters voor dit project
Zoek minimaal 2 peters/meters (speelstraatverantwoordelijken), die wonen op een verschillend adres in de aangevraagde straat én ouder zijn van minimum één kind onder de 12 jaar en zich engageren voor de organisatie ervan. (cfr artikel 11). Zij moeten de afsprakennota grondig doornemen, hun gegevens invullen en het document ondertekenen. (rechten en plichten: zie artikels 23 tot en met 26). Dit document dient samen met het dossier ingediend te worden.
Stap 4: dien de aanvraag in
Dien je aanvraag in via ons online evenementenloket, 45 dagen voor aanvang van de speelstraat. Voeg de bewonersenquête en de gehandtekende afsprakennota toe aan het online dossier.
Na ontvangst van de goedkeuring :
Informeren van de omwonenden
De omwonenden worden duidelijk geïnformeerd via een bewonersbrief conform de taalwetgeving met toelichting over wat een speelstraat is, het tijdstip waarop de speelstraten ingericht worden en de contactgegevens van de verantwoordelijken. De bewonersbrief zal u samen met de toelating of vergunning ontvangen. U hoeft deze niet meer zelf op te maken. Deze brieven worden door de meters/peters bedeeld aan de inwoners van de straat en inwoners van aanpalende straten voor wie het afsluiten van een straat gevolgen kan hebben voor hun bereikbaarheid.
Inspiratie
ART BASICS for CHILDREN (of kortweg ABC) biedt inspiratie met het boekje "City Games, Buiten spelen in de stad". Hier vind je een overzicht van spelletjes die de tijd hebben overleefd. Van verstoppertje tot knikkeren en van hinkelen tot klapspelletjes.
https://www.abc-web.be/wp-content/uploads/2014/11/CITYGAMES_LR.pdf