1. Aansprakelijkheid
- Het lokaal bestuur van Wezembeek-Oppem kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de organisator ondervindt bij het annuleren van het evenement of de schade opgelopen tijdens de organisatie van het evenement.
2. Toelatingen gebruik terrein derden
- Indien uw evenement doorgaat op privédomein, dient u als organisator steeds de schriftelijke toestemming voor te kunnen leggen van de eigenaar van het privéterrein – gewestweg – natuurgebied - jaagpad dat u gebruikt of doorkruist tijdens uw evenement, indien u dit niet heeft vervalt deze vergunning.
- Gebruik en bewegwijzering jaagpad vraag je aan via: www.vlaamsewaterweg.be/jaagpadtoelatingen
- Gebruik en bewegwijzering gewestwegen vraag je aan via: https://wegenenverkeer.be/eenvergunning-aanvragen-hoe-en-wat.
3. Promotie en bewegwijzering
- Het aanbrengen van affiches, banners of bewegwijzering langs gemeentewegen of op gemeentelijke panelen dient steeds op voorhand samen met de rest van uw dossier aangevraagd te worden via het online platform. Het verspreiden van flyers dient ook steeds op voorhand aangevraagd en goedgekeurd te worden.
- Erkende verenigingen kunnen een aanvraag indienen voor het gebruik van gemeentelijke kanalen voor de promotievoering van hun evenement. Dit dient tijdig aangevraagd te worden via communicatie@wezembeek-oppem.be
4. Veiligheid
- De bepalingen van het Algemeen politiereglement politiezone WOKRA zijn steeds van toepassing. Een afwijking op een bepaling dient steeds samen met de vergunning bekomen te worden en kan zodoende enkel op voorhand via het online dossier aangevraagd worden.
- Indien de hulpdiensten of een bevoegd persoon van het lokale bestuur een vaststelling doen van een onveilige situatie dient de organisator de nodige wijzigingen uit te voeren zodat het evenement verder in alle veiligheid kan verlopen. Indien dit niet gegarandeerd kan worden kan een bevoegde persoon het evenement stil leggen. Er zal geen schadeloosstelling betaald worden.
- Een waarschuwing van het optreden door de overheid (politie of brandweer), met als doel de stopzetting van een activiteit, zal voorafgaandelijk aan de organisator gegeven worden, behalve wanneer enig uitstel niet te realiseren is. Hiervoor dient geen enkele verantwoording afgelegd te worden.
- De organisator dient steeds een risicoanalyse op te stellen en een grondplan op te maken. Beiden dienen toegevoegd te worden aan het dossier voor het verkrijgen van de vergunning.
- Bij de organisatie van grotere evenementen met meer dan 300 personen dient een uitgebreider veiligheidsplan opgemaakt en bijgevoegd te worden.
- De organisator verbindt zich ertoe de nodige maatregelen te nemen met het oog op de veiligheid en een goed verloop van het evenement.
- De organisator dient de veiligheid van de bezoekers te waarborgen en de hinder tot een minimum te beperken.
- De toegangsweg (minimaal 4m vrije doorgang) moet steeds vrij van enige hindernis blijven zodat de hulpdiensten onmiddellijk toegang hebben tot het terrein.
- Hydranten (brandkranen) moeten tijdens de activiteit vrij blijven. Er mogen geen tenten, podia, terrassen, opslag goederen, … op minder dan 1m van de ondergrondse of bovengrondse hydranten opgesteld worden. Deze vereiste is eveneens geldig voor afsluitkranen van gas.
- Er dient een veiligheidscoördinator aangesteld te worden door de organisator. Deze persoon dient ter plaatse te blijven en fungeert als het aanspreekpunt voor hulpdiensten en medewerkers van het lokale bestuur die toezicht houden op het goede verloop van het evenement.
- Bij een groter evenement dienen beveiligingsmedewerkers voorzien te worden door de organisator.
- De richtlijnen betreft de inzet van professionele bewakingsagenten en/of vrijwillige stewards zijn terug te vinden in het Algemeen Politiereglement voor politiezone WOKRA.
- De organisator zal zich schikken naar de schriftelijke of mondelinge aanwijzingen die worden gegeven door de aangestelde vertegenwoordigers van de brandweer en politie, met het oog op de veiligheid van zowel de organisator zelf als van de bezoekers, en de veiligheid in het algemeen.
- Zowel de politie als een bevoegd persoon in dienst van de gemeente, kunnen op elk moment, elke individuele activiteit of optreden laten stopzetten indien zij van oordeel zijn dat de veiligheid van de aanwezigen of omwonenden in het gedrang komt, en dit op kosten en risico van de organisator.
- De organisatie moet voldoende medewerkers voorzien om een veilig verloop van het evenement te verzekeren, deze personen dienen duidelijk herkenbaar zijn voor het publiek.
- Indien een ondergrondse gasleiding aanwezig is op een terrein (terrein Merlijn) moet de regelgeving omtrent de plaatsing van materialen op het terrein gerespecteerd worden. De organisator informeert zich tijdig bij de betrokken instantie (Fluxys) en past de voorwaarden toe.
- Bij plaatsing van één of meerdere luchtkastelen dient te organisator zich op de hoogte te stellen en te voldoen aan de regelgeving rond het gebruik van luchtkastelen. Meer informatie is te vinden via deze link: https://besa.be/nl/nieuws/veiligheid-van-springkastelen-en-andere-opblaasbare-structuren/
- De organisatie moet de nodige veiligheids- en keuringsattesten kunnen voorleggen, vóór aanvang van het evenement voor de gebruikte materialen als voor foodtrucks, bars, apparatuur.
- Op verantwoordelijkheid van de organisator moeten drank- en/of eetstandjes met elektrische verwarmingstoestellen opgesteld worden onder volgende voorwaarden:
- aangesloten worden op een gekeurd stopcontact, en voorzien zijn van aarding;
- verlengdraden moeten volledig ontrold worden en aangepast zijn aan het aangesloten vermogen;
- blustoestel 6kg ABC of gelijkwaardig moet voorhanden zijn;
- toestellen moeten beschermd worden tegen aanraken en omstoten (stevige ondergrond, afsluiting, …)
- Op verantwoordelijkheid van de organisator moeten drank- en/of eetstandjes met gasvuren (butaan, propaan of campinggas) opgesteld worden onder volgende voorwaarden:
- gasfles moet buiten geplaatst worden (ook niet in een tent)
- er mag maximum 1 reservegasfles aanwezig zijn
- men moet gebruik te maken van gasslang die voldoet aan de norm EN559 en voorzien is van een fabricatiedatum
- de gasslang mag niet ouder zijn dan 5 jaar
- verbindingen moeten vastgezet worden met een daartoe voorziene klemring of koppeling
- toestellen moeten beschermd worden tegen aanraken en omstoten (stevige ondergrond, afsluiting,..)
- blustoestel 6kg ABC of gelijkwaardig dient voorhanden te zijn
- Op verantwoordelijkheid van de organisator moeten eetstandjes met frietketel opgesteld worden onder volgende voorwaarden:
- aangesloten worden op een gekeurd stopcontact, en voorzien zijn van aarding
- er dient een veilige afscherming te zijn t.o.v. de omgeving (tentzeil, aanplanting, gebouw, …)
- toestellen moeten beschermd worden tegen aanraken en omstoten (stevige ondergrond, afsluiting, …)
- blustoestel 6kg ABC of gelijkwaardig moet voorhanden zijn
- blusdeken, voldoende groot om de frietketel volledig af te dekken moet voorhanden zijn
- Omwille van de veiligheid dient de organisator te zorgen dat de maximum capaciteit van een zaal of locatie en het opgegeven aantal deelnemers niet overschreden te worden tijdens de duur van het evenement.
- De bezetting van een zaal wordt bepaald à rato van 3 personen/m² dansoppervlakte en 1 persoon/m² voor de overige oppervlakte, zonder gebruik van meubilair. Voor gemeentelijke zalen dient de organisator zich te houden aan de vastgelegde maximum capaciteit.
- De opgelegde voorwaarden daaromtrent en de brandvoorkomingsmaatregelen voor publiek toegankelijke inrichtingen moeten strik worden nageleefd.
5. Eerste hulp
- Naast de hieronder vermelde zaken kunnen bijvoorbeeld ook voorwaarden worden opgenomen omtrent de verplichte voorzieningen in EHBO-middelen of vertegenwoordiging van hulpverleningsdiensten.
- Wanneer maximaal 1000 bezoekers verwacht worden, moet de organisator zorgen voor een voldoende uitgeruste EHBO-kit. Deze kit moet in de onmiddellijke nabijheid staan van een hulpverlener aangeduid door de organisatie.
- Wanneer meer dan 1000 bezoekers verwacht worden, dient de organisator een permanente EHBO-post te voorzien met personeel dat voldoet aan de vereisten voorzien in de wet van 8 juli 1964 op de dringende hulpverlening.
- Wanneer meer dan 1500 bezoekers verwacht worden, moet de organisator een MRAE (Medische RisicoAnalyse Evenementen) vragenlijst toevoegen, FOD Volksgezondheid legt dan de verplichte voorzieningen op.
6. Verzekeringen
- De organisator dient de nodige verzekeringen af te sluiten voor de duur van de activiteiten: Het betreft een overeenkomst met een erkende verzekeringsmaatschappij afgesloten overeenkomstig de wet van 30 juli 1979.
- Er zijn meerdere mogelijkheden:
- Sluit een polis af bij de verzekeringsmaatschappij naar keuze,
- Check of de verzekering van je federatie deze voorwaarden dekt,
- Doe beroep op de gratis provinciale verzekering voor vrijwilligers.
- Het polisnummer dient voor aanvang van het evenement overgemaakt te worden via events@wezembeek-oppem.be. Dit zal toegevoegd worden aan het vergunningsdossier.
- De organisator kan aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen. Het is wenselijk om minstens een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Bovendien worden organisatoren van activiteiten waar vrijwilligers ingezet worden, verplicht om ook voor deze vrijwilligers een verzekering af te sluiten. Een verzekering voor gehuurde materialen is ook vaak gewenst.
7. Geluidsnormen
- De organisator is verplicht, bij het produceren van geluid, de geluidsnormen bepaald volgens de VLAREM regelgeving en het Algemeen politiereglement politiezone WOKRA te respecteren
- De organisator dient te handelen met respect voor de buurtbewoners.
- Sinds 1 januari 2013 dient de organisator te voorzien in gratis oordoppen voor alle aanwezigen indien de geluidsnormen hoger gaan dan 85 dB(A) of hoger is.
- De organisator moet in gaan op elk verzoek van de lokale politie om het geluid stiller te zetten. Indien de organisator verzaakt aan deze verplichting is de burgemeester of de politieofficier van dienst (OBP) gemachtigd de periode van het produceren van geluid voortijdig te beëindigen, mag zij de muziek stiller laten zetten of, na een eerste aanmaning zonder gevolg, deze zelf stiller zetten of zelfs de geluidsinstallatie buiten werking stellen.
- Algemeen politiereglement politiezone WOKRA: https://www.wezembeek-oppem.be/producten/detail/291/algemeen-politiereglement-politiezone-wokra
- Meer informatie over de geluidsnormen is te vinden via deze link: https://www.omgeving.vlaanderen.be/geluidsnormen-voor-muziekactiviteiten en via https://ikorganiseer.be/organiseren/geluidsnormen
- De organisator heeft de taak om alle deelnemers aan het evenement te sensibiliseren en ervoor te zorgen dat in de omgeving alles op een rustige manier verloopt om overlast te voorkomen.
8. Sabam/Unisono/Billijke vergoeding
- De organisator zal zich informeren en een licentie bekomen voor Sabam en de Billijke Vergoeding – UNISONO via het platform Unisono en dit voor zowel het muziekgebruik als de vertoning van audiovisuele werken, het opvoeren van een theaterstuk of bij het gebruik van literaire en visuele werken. Meer informatie te vinden via deze link: https://www.unisono.be/nl/licenties/visuele-kunsten/aangifte
9. Schenken van sterke dranken
- Voor het schenken van sterke dranken op een evenement of op openbaar domein dient een vergunning verkregen te worden. Deze dient gelijktijdig aangevraagd te worden met de rest van het dossier via het online platform.
- Enkel bij het verkrijgen van de vergunning mogen tijdens het evenement sterke dranken geschonken worden. Op grond van een moraliteitsnazicht mag er geen bezwaar zijn tegen een vergunning op het schenken van sterke dranken.
- Wat zijn sterke dranken? Het antwoord op deze vraag heeft niet alleen met alcoholpercentage te maken, maar ook met het verschil tussen gegiste en gedistilleerde dranken. Sterke dranken zijn:
- Alle alcoholische dranken die meer dan 1,2 volumeprocent (% vol) gedistilleerde alcohol bevatten. Voorbeelden zijn wodka, rum, cognac, whisky, gin en jenevers, maar ook aperitiefdranken zoals pisang en passoa. Meng je limonade of een andere niet-alcoholische drank met een gedistilleerde alcoholisch drank, dan wordt dat mengsel ook als sterke drank beschouwd. Voorbeelden zijn alcoholpops en cocktail.
- Alle dranken, ook niet-gedistilleerde, met een alcoholpercentage van meer dan 22 % vol.
- Wat wordt niet beschouwd als sterke drank?
- Bieren, wijnen en tussenproducten zoals porto en martini zijn gegiste dranken. Gegiste dranken worden pas beschouwd als sterkedrank als ze een alcoholgehalte van minstens 22 % vol bevatten.
- Dat kan je bereiken door bijvoorbeeld alcohol toe te voegen of de drank extra te laten gisteren. Ook al een drank na de gisting wordt gestookt (distilleren), stijgt het alcoholpercentage en valt ze onder de gedistilleerde dranken. Zo is cognac het distillaat van bepaalde witte wijnen.
- Waar schenken: de dranken mogen enkel opgediend en genuttigd worden op de toegekende locatie.
- Wettelijk minimumleeftijden:
- Als je op jouw evenement alcoholische dranken wil serveren, dan moet je steeds de wettelijke minimumleeftijden voor de verkoop, het schenken of het aanbieden van alcohol respecteren:
- Je mag geen alcohol, dus ook geen bier of wijn, schenken of aanbieden aan -16-jarigen,
- Je mag geen sterke drank, alcoholpops inbegrepen, schenken of aanbieden aan -18-jarigen.
- Niet vergeten! Je bent verplicht om deze wettelijke minimum leeftijden duidelijk te afficheren tijdens het evenement en voorziet best een systeem ter controle van deze leeftijdsgrenzen – bijvoorbeeld leeftijdsbandjes – zodat het schenken van alcohol vlot en volgens de wetgeving kan verlopen.
- Als je op jouw evenement alcoholische dranken wil serveren, dan moet je steeds de wettelijke minimumleeftijden voor de verkoop, het schenken of het aanbieden van alcohol respecteren:
- Gelet op Art. 9 van de wet van 15 december 2005 houdende administratieve vereenvoudiging waardoor het de taak van de gemeenten wordt om vergunningen voor het verstrekken van sterke drank af te leveren.
- Volgens de wet van november 1939 “betreffende de beteugeling van de dronkenschap”, art. 4. is de uitbater of organisator strafbaar als hij alcohol serveert aan iemand die kennelijk dronken is. De organisator heeft dus een zekere verantwoordelijkheid en wordt geacht op tijd paal en perk te stellen aan overmatig drankgebruik.
- Zie de wetgeving i.v.m. de occasionele drankgelegenheid (art. 1/3-3° wet 28/12/83) en/of de gelegenheidsslijterij (art. 18§2 gecoördineerde wetsbepaling inzake de slijterijen van gegiste dranken).
- Het Algemeen Politiereglement voor de politiezone WOKRA is van toepassing.
- Deze vergunning is slechts geldig voor de duur van de toegekende termijn. Na het verstrijken van deze termijn dient de organisator, indien een bijkomende vergunning gewenst is, telkens een nieuwe aanvraag ingediend worden via ons online evenementenloket.
10. Stroomvoorziening
- Indien de organisator een evenement organiseert op openbaar domein en hiervoor een stroomaansluiting nodig heeft, kan hij tegen betaling een aansluiting aanvragen. Dit enkel indien er een aansluiting op deze locatie beschikbaar is en dit op voorhand via het online dossier werd aangevraagd.
- Op volgende locaties zijn gemeentelijke aansluitingen mogelijk:
- Sint-Pietersplein: 1 marktkast aanwezig
- Warandepark (middenste gedeelte van het park) : 1 marktkast aanwezig
- Louis Marcelisstraat/Straufhainpark ter hoogte van de City hall: 2 marktkasten naast elkaar aanwezig (iedere kast heeft 4 x een 3-fase stopcontact + 6 x een 2-fase stopcontact)
- Centrale middenplein City hall – buitenmuur schoolgebouw: 3-fase stopcontact buitenmuur aanwezig
- Gebruik van een aansluiting, mobiele verdeelkast en bijhorende kabels kan enkel aangevraagd worden via events@wezembeek-oppem.be (indien beschikbaar).
- Bij gebruik van stroom afkomstig van een gemeentelijke installatie zal het stroomverbruik worden aangerekend aan de organisator.
- Als er geen elektriciteitskast aanwezig is, zorgt de organisator indien wenselijk voor een mobiele stroomgenerator en plaatst deze reglementair op de evenementenlocatie zodat zo min mogelijk mensen hier hinder van ondervinden.
11. Watervoorziening
- Aansluiting niet langer mogelijk (De Watermaatschappij).
12. Sanitaire voorzieningen
- De organisator moet, indien van toepassing, voldoende (propere) sanitaire installaties voorzien voor mannen, vrouwen en personen met een beperking.
- De organisator neemt de nodige voorzorgsmaatregelen om de hygiëne in het sanitair te garanderen, minimaal door de toiletten regelmatig te (laten) reinigen.
- Als je buiten extra toiletten moet plaatsen, gebruik composttoiletten. Die maken geen gebruik van chemische producten of water, maar wel van houtsnippers. Dat is fijner voor de natuur, maar ook voor de gebruikers. De houtsnippers geven namelijk een aangename geur af die het toiletluchtje doet verdwijnen.
- Kies je toch voor ‘natte’ wc’s, spoel ze niet door met leidingwater. Vraag een lokale landbouwer om een ton met regenwater of water uit een lokale rivier te voorzien.
- Meer informatie hierover vind je via https://ikorganiseer.be/organiseren/ecologische-voorzieningen/
- Het ongezuiverd lozen van sanitair of ander afvalwater in de bodem of in oppervlaktewater is niet toegestaan. Afvalwater mag niet geloosd worden in straatroosters of regenwaterputten. Straatputten met deksels met de vermelding ‘DWA’ zijn de enige reglementaire plaatsen voor het lozen van afvalwater. Toestemming voor het gebruik hiervan dient steeds aangevraagd en goedgekeurd te worden door de gemeente.
- Elke andere mobiele sanitaire installatie moet worden aangesloten met een afvoer conform de geldende milieuwetgeving:
- Op een locatie waar openbare riolering aanwezig is moeten deze installaties aangesloten worden op de riolering, bij voorkeur via een inspectieput op de riolering. Er mag niet aangesloten worden op kolken.
- Op een locatie waar geen openbare riolering is moeten de mobiele toiletten aangesloten worden op een gesloten tank, die regelmatig wordt geledigd en afgevoerd door een erkende ophaler. Er mogen geen overlopen van deze tank voorzien worden naar eventueel aangelegen grachten en waterlopen.
13. Duurzaamheid en afvalverwerking
- Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 12 mei 2023 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema), meer bepaald de artikels 5.3.12.1. en 5.3.12.4.
- De organisator zal duurzame vervoersmiddelen promoten en voldoende fietsenstalling voorzien.
- Sorteerplicht: het afval dient tijdens het evenement correct gescheiden te worden. De organisator dient zich te informeren en te voldoen aan de regelgeving rond de sorteerplicht.
- Achterlaten van afval of buitengebruik gestelde voorwerpen en/of stoffen is verboden.
- Indien de organisator wenst gebruik te maken van afvalcontainers van Interza kan deze de voorwaarden bekomen via: https://www.incovo-interza.be/nl/containers-stickers/materiaal-voor-evenementen-1/materiaal-voor-evenementen
- De organisator dient zich in regel te stellen met de regelgeving betreft het gebruik van herbruikbare cateringmaterialen tijdens evenementen. Meer informatie is te krijgen via deze links:
14. Gebruik openbaar domein of locatie
- De organisator mag in geen geval een verankeringen aanbrengen aan het openbaar domein.
- Er mag onder andere geen schade aangebracht worden aan plantengroei, er mogen geen (extra) oneffenheden in het terrein voorkomen na het evenement.
- Indien er na het evenement beschadigingen worden vastgesteld dan zal de organisator verantwoordelijk worden gesteld om alles in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
- De organisator moet in geval van schade aan gemeentelijke materialen de actuele vervangingswaarde van de goederen betalen aan het gemeentebestuur.
- Bij schade aan gemeentelijke infrastructuur zal de kost voor de herstelling worden doorgerekend aan de organisator.
15. Opruim na evenement
- De organisator dient het openbaar domein na het evenement in oorspronkelijke staat achter te laten.
- De evenementenlocatie dient meteen na het evenement volledig proper gemaakt te worden door de organisator. Achterlaten van afval of buitengebruik gestelde voorwerpen en/of stoffen is verboden.
- De organisator houdt de locatie, de omgeving en het openbaar domein zwerfvuil vrij. Als dit niet gebeurt, dan zal het opruimen tegen betaling door de gemeentelijke diensten gebeuren. Hiervoor zal van de organisator een bedrag gevorderd worden voor het weghalen van het afval.
- Alle materialen of installaties die niet tot het openbare domein behoren dienen meteen na het evenement verwijderd te worden. Tenzij toestemming voor een afwijking is bekomen. Dit kan enkel aangevraagd worden via events@wezembeek-oppem.be
Juridische gronden
- De wet van 30 juli 1979, het KB van 28 februari 1991 en de ministeriële omzendbrief van 3 maart 1992, betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van de burgerrechten aansprakelijkheid in dergelijke gevallen.
- De wet van 18 juli 1973 betreffende de bestrijding van de geluidshinder.
- Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het KB van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichting.
- Het KB van 3 april 1953 en de wet van 28 december 1983 betreffende het schenken van alcoholische dranken en het verstrekken van sterke drank.
- Art. 9 van de wet van 15 december 2005 houdende administratieve vereenvoudiging waardoor het de taak van de gemeenten wordt om vergunningen voor het verstrekken van sterke drank af te leveren;
- De wet van 10 december 2009 houdende de verkoop van alcohol aan minderjarigen.
- De wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van voedingsmiddelen en andere producten;
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 mei 2023 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema), meer bepaald de artikels 5.3.12.1. en 5.3.12.4.
- De omzendbrief van 25 mei 2016 betreffende de veiligheid van festivals en evenementen met een grote volkstoeloop in het kader van dreigingsniveau 3.
- Het KB van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneur in het geval van crisisgebeurtenissen en – situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.
- Artikel 63 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
- Artikel 133 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 betreffende de bevoegdheden van de burgemeester en artikel 135 betreffende de bevoegdheden van de gemeenten in het algemeen.
- De bepalingen van het Algemeen Politiereglement Politiezone WOKRA van toepassing op de organisatie van evenementen.
- Reglement voor de organisatie van een speelstraat (vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2024).
- Retributiereglement op de inname van het openbaar domein voor evenementen en manifestaties (Vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2023).