Aziatische hoornaar: uitheemse wesp wordt voortaan gratis verdelgd door de brandweerzone Vlaams-Brabant West.
Drempelverlagend
De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort, die een rechtstreekse bedreiging vormt voor onze fauna en flora. Ze werd in Vlaanderen voor het eerst waargenomen in 2017, nadat ze Europa via Frankrijk bereikte in 2004.
Ze staat erom bekend o.a. bijenkorven binnen te dringen en volledige populaties uit te roeien, waarmee ze actief bijdraagt tot het destabiliseren van ons biotoop. Het is dan ook belangrijk dat de Aziatische hoornaar zoveel als mogelijk verdelgd wordt, of dat het insect danig bestreden wordt, dat er geen uitbreiding van de soort mogelijk is. We bevinden ons in België momenteel in dit laatstgenoemde stadium.
Om het aanvragen van een verdelging zo laagdrempelig mogelijk te maken, besliste het zonecollege van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West om de verdelging niet meer te onderwerpen aan een retributie en ze m.a.w. gratis te maken, met een tweeledig doel. Enerzijds wil men vermijden dat mensen om financiële redenen geen beroep zouden doen op de brandweer voor het verdelgen van een nest Aziatische hoornaars. Anderzijds wil men ook gaan vermijden dat mensen dergelijke nesten verdelgen op eigen initiatief.
Een Aziatische hoornaar is op zich geen gevaarlijk dier en tussen de wespensoorten zelfs eerder te categoriseren bij de meer rustige wespensoorten. Het insect zal daarentegen weldegelijk aanvallen wanneer het aanvoelt dat het nest bedreigd wordt. En omdat hoornaars eigenlijk flink uit de kluiten gewassen wespen zijn, hebben zij een langere angel en produceren zij in verhouding meer gif. Hun steken kunnen bijgevolg een stuk onaangenamer zijn dan die van de klassieke wesp en voor de mensen die overgevoelig zijn of allergisch reageren, sneller tot ernstige situaties leiden.
Wat met de Europese hoornaar en hoe onderscheid ik ze van elkaar ?
We kennen in onze contreien ook een hoornaar die frequent voorkomt: de Europese hoornaar. Deze maakt deel uit van ons traditionele biotoop en deelt daarom in het bestaande evenwicht, waardoor hij niet schadelijk is en zelfs bijdraagt aan de instandhouding van onze natuur. De Europese hoornaar ziet er uit als een gewone wesp (fel geel en zwart gestreept), maar dan een heel stuk groter. Dit insect kan makkelijk 3 cm lang worden, koninginnen zelfs tot 3,5 cm.
De Aziatische variant is iets kleiner en ziet er ook een stuk donkerder uit.
Meer info over het onderwerp? Surf naar www.natuurpunt.be/pagina/wespen.
Ik heb een wespennest thuis, ze zien er heel groot uit, maar hoe weet ik nu of het Aziatische hoornaars zijn?
Daar moet u een geoefend oog voor hebben. De brandweerlui verkiezen daarom dat u het bepalen van het type wesp overlaat aan de mensen die voor de verdelging gaan instaan.
Ze willen vermijden dat u de insecten bang maakt en dus agressief. Zoals eerder vermeld, is de prik van de hoornaar niet meteen gevaarlijk (tenzij u allergisch bent), maar een gezamenlijke aanval van enkele tientallen hoornaars kan ook een gezonde persoon al gauw in de problemen brengen.
Interventieaanvraag
Surf naar www.vlaamsbrabantwest.be en klik op het icoontje met de wesp. Dit brengt u naar het e-loket van de brandweerzone, waar u een verdelging kan aanvragen.
Eens de brandweermensen ter plaatse komen en vaststellen dat het over een Aziatische hoornaar gaat, zullen zij een gespecialiseerd team van de brandweerzone oproepen, dat zich ontfermt over de speciale aanpak die zo’n nesten vergt. De tussenkomst wordt in dit geval niet gefactureerd.
De evolutie van de Aziatische hoornaar binnen Europa wordt opgevolgd via een online platform dat te bezoeken is via www.vespawatch.be. U kan er terecht voor extra informatie, tips of vragen.